ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce au preluat Petromul, austriecii de la OMV au avut profituri importante, iar sistematic în fiecare an de peste 50% din profitul întregului grup era adus de piața din România.

Acum, odată cu prețul scăzut al țițeiului, compania a anunțat concedieri, restrângerea activității și chiar falimente. Însă, acest lucru nu înseamnă că marile companii petroliere sunt în faza de colaps. Dimpotrivă, ele pot supraviețui fără probleme până când prețul va reveni la nivelul de cerere care le convine, cu condiția să-și gestioneze mult mai bine cheltuielile.

Astfel, la un preț de 30 de dolari/barilul de țiței nu are cum ca acesta să nu fie rentabil, mai ales acolo unde costurile de producție nu trec de 10-12 dolari/baril. De la acest nivel și până la 30 de dolari e profit, scriu cei de la energy-center.ro.

Acest preț scăzut al petrolului, coroborat cu un consum relativ constant al produselor finite, a determinat ca rafinăriile să devină din nou profitabile. Un exemplu este reprezentat de rafinăria Petromidia, care după zece ani de pierderi,  a început să lucreze în profit.

Numai că, cei de la OMV Petrom intenționează să închidă rafinăria Arpechim din Pitești, acolo unde compania ar fi trebuit să investească câteva sute de milioane de euro în ultimii 11 ani. Dar, la nivel de grup, această investiție era ineficientă atâta vreme cât OMV dispunea deja de o capacitate de rafinare ce nu mai înghițea și Arpechim.

Pentru OMV, preluarea celor două rafinării din România nu a reprezentat vreo miză, asta deoarece austriecii erau interesați doar de resursele interne de petrol și gaze ale țării noastre.

După zece ani de exploatare a acestor resurse, pentru compania austriacă acestea au devenit din ce în ce mai costisitoare. Drept urmare, OMV a început să vândă din exploatările mici și nerentabile din România, orientandu-se spre Federația Rusă, ca să-și mențină profitul cu orice preț.

Această criză a prețului petrolului le permite austriecilor să treacă la fapte și să închidă rafinăria Arpechim, pe care vor să o vândă la fier vechi.

”Grupul OMV Petrom va mentine inchisa rafinaria Arpechim, dar va folosi rezervoarele pentru depozitarea titeiului, iar in lipsa unui cumparator va desfiinta probabil unitatea, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

„Toate argumentele pentru care am inchis Arpechim raman valabile. E vorba de o rafinarie foarte mica, care din punct de vedere al partii economico-operationale nu are justificare. Cert este ca la nivel european ne asteptam la inchideri in continuare de rafinarii, tocmai pentru ca este o supraoferta in intreaga Europa, deci si la noi. Nu uitati ca Romania are in continuare capacitati operationale de peste 18 milioane de tone, in contextul in care nevoia pe piata este de circa noua milioane de tone de produse”, a mai spus Gheorghe.

Aceasta nu a precizat însă faptul că în cazul în care ar dori să redeschidă Arpechim, OMV Petrom ar trebui să investească mai multe sute de milioane de euro, lucru pe care compania nu l-a făcut în trecut pentru a nu diminua din profitul câștigat din resursele României.

În acest caz, putem asista doar cum un segment de vârf al economiei românești se vinde sub formă de fier vechi, cu implicații nebănuite asupra întregii economii naționale.