ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Singurul producător de sodă calcinată din țară, fabrica Ciech Soda din județul Vâlcea, a închis producția marți seară, după 60 de ani de funcționare neîntreruptă, motivul invocat de patronatul polonez fiind creșterea prețului la aburul industrial, livrat de CET Govora către fostele uzine sodice Govora, informează România Actualități.
 
Complexul industrial la care lucrau circa 600 de angajați a intrat miercuri într-un proces de mentenanță de aproximativ o lună de zile, conducerea acestuia evitând să vorbească încă de o închidere definitivă, în speranța unei posibile înțelegeri asupra prețului agentului termic, pe care furnizorul român l-a majorat cu aproape 135% în ultimul an (incluzând certificatele CO2).

CET Govora a denunțat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Aceasta în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020, se arăta într-un comunicat al Ciech Group, publicat pe 9 august 2019. Acceptarea noului preț de către companie ar însemna mari pierderi financiare, susține aceasta. 

„CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH - lider în industria europeană de profil și unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piața locală - se află în imposibilitatea de a-și continua operațiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunțăm demararea procesului de oprire a producției noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noștri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranța că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și pentru a salva CIECH Soda România. Nu ne vom da bătuți!”, a declarat Witold Urbanowski, directorul executiv al CIECH Soda România.

Până la sfârșitul anului, compania poloneză va lua o decizie, urmărind între timp atât renegocierea prețului cu furnizorul român de abur, cât și identificarea unei alte surse mai avantajoase ca preț sau chiar intrarea în conservare a fabricii, cu posibilitatea reluării producției în viitor. În cazul opririi producției pe termen lung, CIECH Soda România va desface contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajați ai săi. O parte dintre aceștia vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor. Pentru peste 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului CIECH. Salariaților li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător și posibilitatea de a fi sprijiniți de companie pentru găsirea unui nou serviciu, printr-un program special de plasare a forței de muncă, se mai arată în comunicatul firmei.

Potrivit România Actualități, peste jumătate dintre cei 600 de salariați și-au depus cererile de plecare voluntară până miercuri, 18 septembrie 2019, dată la care le expiră și contractul colectiv de muncă. 

Tot la această dată a avut loc la București a doua rundă de consultări interguvernamentale româno-poloneze, în urma căreia premierul Viorica Dăncilă a salutat semnarea unor Memorandumuri de Înțelegere bilaterale în domenii-cheie „precum infrastructura și transporturile, energia, comunicațiile și digitalizarea, antreprenoriatul, gestionarea fondurilor europene, cooperarea pe linia Academiilor de Poliție”. Aceasta și-a manifestat satisfacția pentru faptul că oamenii de afaceri din Polonia își sporesc investițiile în România, însă nu a făcut vreo referire directă la situația companiei poloneze din județul Vâlcea.

Între timp, autoritățile locale au cerut sprijin financiar din partea statului polonez privind certificatele de CO2, sperând să compenseze astfel parțial majorarea prețului aburului industrial livrat de CET Govora către fabrica Ciech Soda România.