ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Perioada de suzeranitate otomană asupra Țărilor Române este considerată, de obște, ca o perioadă „neagră” a istoriei naționale, fiind deplânsă de istorici.

Economistul Dan Diaconu ne propune însă o viziune economică asupra perioadei: acesta calculează, estimativ, suma pe care Țările Române au plătit-o drept tribut Porții otomane pe timpul celor 400 de ani.

„Faptul că timp de 400 de ani am cotizat la Înalta Poartă pentru a fi lăsați în pace pare a fi una din paginile cu care efectiv nu ne putem împăca. Dar oare a fost atât de crâncen acel tribut?


Încă din vremea cuceririlor arabe, după ce populațiilor cucerite li s-a permis trecerea la islam, în imperiu s-a încetățenit o taxă pentru cei de altă religie: dacă nu erai musulman, plăteai o taxă modică și erai lăsat să-ți practici religia fără opreliști. Imperiul Otoman a moștenit această practică, iar în cazul Țărilor Române, tributul plătit era de fapt o taxare a religiei. În schimbul plății tributului, cele două state – Muntenia și Moldova, care nu erau pașalâcuri! – erau lăsate să-și practice libere religia. Mai mult, în interorul celor două țări legislația interzicea practica musulmană, iar țările aveau un regim de largă independența în raport cu Înalta Poartă!

Tributul plătit de Țările Române a pornit de la o sumă modică de vreo 2 000-3 000 de ducați fiecare, fiind apoi crescut constant. Când simțeau că prețul cerut a crescut prea mult, domnitorii protestau. Unii opreau plățile și harța cu Imperiul se relua. În cazul în care câștigau bătăliile pornite de otomani, domnitorii nu mai plăteau nimic sau negociau o scădere simțitoare a tributului. Dacă pierdeau, unii se-alegeau cu un cap mai puțin, alții cu o creștere a birului. Fiecăruia după putere, am putea spune.

Ei bine, toată această perioadă este una complexantă pentru noi prin prisma faptului că am fost taxați pentru libertate, scurgându-se astfel constant o mare bogăție dinspre noi spre ei. Calculând însă sumele totale plătite de către Țările Române Imperiului Otoman în cei 400 de ani, ajungem la o sumă situată între 16 000 000 și 20 000 000 de ducați. Transformând în aur ne rezultă că întreg tributul plătit s-a situat între 515 000 și 643 000 uncii de aur. Ceea ce, convertit în dolari la prețul actual(aprox. 1300$/uncie) înseamnă o sumă cuprinsă între 670 și 840 milioane de dolari!”, scrie el acesta pe blogul său.

Acesta compară suma cu alte cheltuieli recente: „Abia acum, cu aceste cifre în față, putem înțelege dezastrul în care ne aflăm în prezent. Păi numai pentru achiziția fierului vechi zburător denumit F-16 am plătit un tribut de 620 milioane $, adică aproape cât le-am dat turcilor în toată istoria. Dacă ar fi rămas lucrurile doar aici poate că am fi răsuflat ușurați, dar a venit la pachet și obligația achiziționării sistemului Patriot care ne costă în total 3,9 mld.$! Da, ați citit bine! Practic, pentru asta plătim de aproape șase ori mai mult decât am dat tribut turcilor în întreaga istorie!”.
 
România a construit 54 de kilometri din autostrada Transilvania vărsând 1,25 miliarde de euro în conturile companiei americane Bechtel, adică un cost de circa 23 de milioane de euro pe kilometru, scria ZF în 2011.