ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luigi Bodo este în România de peste 40 de ani, fiind reprezentantul companiei RIFIL, prima companie cu capital străin înfiinţată în România după al doilea război mondial. Luigi Bodo cunoaşte perfect realităţile româneşti şi europene ante şi post 1989.

Bodo este un critic al actualei formule de Uniunea Europeană. Acesta spune că în ciuda aparenţelor, în Europa nu este liberă circulaţie, pentru că valorile merg într-o singură direcţie.

"Eu, personal, spun că nu sunt motive ca românii să nu circule, numai că în felul acesta am făcut, iată, ca și ucrainienii să fie interesați să intre în comunitatea economică europeană, tot pentru ca să circule liber. Atunci, noi trebuie să ne gândim la un lucru: este logic ca noi să luăm toți doctorii, toți oamenii care au fost școliți, pe care s-au cheltuit niște sume pentru a fi pregătiți, să aibă diplome? Pe urmă vor merge în Franța, Italia, Germania, vor fi plătiți de acolo foarte bine, dar cât i-a costat pe aceștia? Nu i-a costat nimic", a afirmat Bodo într-un interviu pentru Mesagerul de Neamţ.

Italianul a spus că privatizările operate în România după 1989 au fost degeaba şi se întreabă dacă preţul plătit de România pentru aderarea la UE nu a fost prea mare.

"Adică, toate țările din Uniunea trebuia să trăiască un pic mai rău ca să permită și celorlalți să trăiască un pic mai bine. În final, trebuie să admitem că toți străinii care au venit aici (în România – n.a.) au jefuit. În parte, și eu (râde cu poftă – n.a.)… Numai că eu, noi am venit aici și lăsăm aici ceva. Vedeți, PETROM a fost vândut pentru nimic.  - Costurile aderării, nu?

- Acuma, spune-mi un pic, dacă era așa mare, de ce să-l accept? Da. Vezi și la Galați ce s-a privatizat. Tot ce s-a privatizat, s-a privatizat degeaba", a declarat el.

Bodo o critică pe Angela Merkel, despre care afirmă că este comunistă.

"El n-a făcut prostii. Era prieten cu Putin și nu-i plăcea de Merkel. În final, e un lucru de care trebuie să fim convinși, Merkel este o comunistă. De acord?  Noi am ajuns în Europa să fim conduși de o comunistă. Vine din Germania de Est. La vârsta ei, sigur a trăit în comunism. Am trăit și eu. Comuniștii nemți zic că avut noroc că i-am lăsat să se unească cu Germania de Vest. Altfel, ei n-ar fi avut niciun prim-ministru, niciun președinte al republicii, că amândoi sunt din Est", a continuat Bodo.

Bodo spune că în România şi în Italia se trăieşte la fel.

"Eu îți spun că, în momentul de față, în Italia nu se trăiește bine. Ca urmare, nu sunt deosebiri. Dacă, acum 20 de ani, spunea cineva ca România și Italia să facă o singură țară, nu credeam că vom semăna atât de mult. Eu zic că un balamuc este aici, un balamuc este și acolo. Nu se știe ceea ce se dorește. Oamenii se ceartă pentru nimic. Se spune aici că țara arde și baba se piaptănă – exact asta se întâmplă și în Italia".