ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu scopul de a face mai ușoară iarna pentru automobiliști, oamenii de știință din Turcia au creat un nou material de acoperire a șoselelor, care ar putea să se dezghețe singur.

Echipa de la Universitatea Koç a creat un material de acoperire a drumurilor, care întârzie formarea gheții. 
 
Atunci când a fost testat în laborator, s-a obervat "întârzierea, în mod semnificativ, a formării startului subțire de gheață în comparație cu o suprafață obișnuită de drum, iar suprafața drumului nu a suferit nici o modificare", a raportat într-un articol echipa de cercetători.
 
Potrivit American Chemical Society, noul amestec a eliberat sare constant, timp de două luni, fapt care a împiedicat înghețarea drumului. Aceste efecte ar putea dura mai mult dacă compusul va fi utilizat pe drumuri reale. Datorită presiunii pe care automobilele și camioanele o exercită asupra suprafeței drumului, amestecul de sare și polimer, răspândit uniform pe suprafața asfaltului, va putea fi eliminat constant pentru a păstra suprafața de drum fără gheață. Acest lucru va putea fi extins de la două luni la câțiva ani. 
 
"Sarea poate fi ușor îndepărtată prin ploaie sau de cauciucurile automobilelor și, din această cauză, necesită o răspândire regulată pe drumuri. În afară de considerentul economic, substanța anti-îngheț poate compromite proprietățile mecanice ale asfaltului și au un impact negativ asupra organismelor vii și a mediului atunci când sunt utilizate în cantități mari", declară echipa de la Istanbul, potrivit descopera.ro.