Un pescador turcesc ce bracona în Marea Neagră în zona de interes economic a României a fost identificat, miercuri dimineață, și somat cu focuri de armă să se supună controlului, în timpul unei misiuni de patrulare a unui echipaj din cadrul Grupului de Nave Constanța, a informat Garda de Coastă într-un comunicat de presă.

„În data de 11.04.2018, în jurul orei 07.00, în baza unei informații a lucrătorilor SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului de la Marea Neagră), nava MAI 1104 din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflată în misiune de supraveghere și patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 50 de mile marine est de localitatea Constanța, o ambarcațiune suspectă că desfășoară activități de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.


Ambarcațiunea a fost identificată ca fiind un pescador, sub pavilion Turcia.

În urma somațiilor polițiștilor de frontieră pentru a permite operațiunea de abordaj și control conform procedurilor legale, pescadorul și-a mărit viteza de deplasare, încercând să se îndepărteze de nava autorităților române.

Nava Poliției de Frontieră a pornit în urmărirea navei suspecte, folosindu-se mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice și semnale radio, urmate de somații conform legii, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze.

Echipajul poliției de frontieră a folosit gradual armamentul de la bordul navei P.F.R., în conformitate cu prevederile legale în vigoare, excutându-se serii de focuri de avertisment.

Totodată, în conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autoritățile de frontieră din R. Bulgaria și R. Turcia despre activitatea în curs.

În continuare, se desfășoară misiuni specifice în vederea documentării întregii activități a pescadorului turcesc”, se arată în comunicat.