ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Companiile din Ungaria cumpără pe termen lung energie ieftină, eoliană sau fotovoltaică, din România, apoi vin cu aceeaşi energie, la un preţ mai mare, pe PZU, unde o vând companiilor locale, scrie portalul economica.net

Cuplarea Pieţelor de Ziua Următoare din Ungaria, România, Slovacia şi Cehia în 19 noiembrie 2014 a adus un rezultat neaşteptat pentru piaţa de energie din România, evidenţiat şi în raportul ANRE pe anul trecut: brusc, importurile de energie din Ungaria s-au majorat, în timp ce exporturile au rămas relativ constante. Practic, de la momentul cuplării pieţelor PZU din cele patru state din Europa de Est, România a devenit un net importator de energie, de unde, până în 19 noiembrie, eram net exportatori.

„Acest rezultat este neaşteptat, având în vedere că, la aderarea României la proiectul de cuplare se preconiza creşterea cantităţilor de energie electrică tranzacţionate de mari producători pe bază de surse clasice pe PZU, creştere justificată de capacitatea neutilizată a acestor producători în funcţionarea SEN şi care ar fi permis majorarea cantităţilor de energie exportate din România spre Ungaria”, se arată în raportul ANRE.

Aparent, cantităţile mare de energie ieftină disponibile pe piaţa românească ar fi trebuit să-şi găsească loc în Ungaria, însă lucrurile nu au stat aşa cum se aştepta. De ce, ne explică directorul Dispecerului Energetic Naţional şi adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan. „Cuplarea pieţelor s-a făcut pe principiul plimbării celei mai ieftine energii către pieţele unde se oferă cel mai bun preţ. Or, în ţările cu care ne-am cuplat, preţul de piaţă al energiei e mai mic ca la noi, aşa încât ungurii fac o schemă interesantă: cumpără pe termen lung energie ieftină eoliană sau fotovoltaică de pe PCCB(piaţa contractelor bilaterale de energie), o amestecă cu o altă energie de-a lor şi o vând pe PZU din România la un preţ bun. Aşa se explică că balanţa cu Ungaria a ajuns deficitară”, arată Lohan.

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET PE ECONOMICA.NET