ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană a ajuns marţi la un acord preliminar pentru eliminarea tarifelor de roaming în interiorul celor 28 de state ale blocului comunitar, în următorii doi ani. 

Conform acordului, suprataxa roamingului va fi eliminată până în iunie 2017. 

"Potrivit acordului, suprataxele de roaming din Uniunea Europeană vor fi eliminate de la 15 iunie 2017", a anunţat Letonia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, conform Agerpres.

Acordul necesită aprobarea Parlamentului European şi a statelor membre ale UE, dintre care unele au insistat ca eliminarea tarifelor de roaming să aibă loc în decembrie 2018.

Statele din estul Europei şi-au exprimat îngrijorarea că operatorii ar putea majora tarifele, dacă tarifele de roaming vor fi eliminate prematur, în timp ce ţările cu număr mare de turişti, precum Spania şi Grecia, au profitat de tarifele ridicate.

Amânările au nemulţumit asociaţiile de protecţie a drepturilor consumatorilor, care au susţinut că statele membre apără interesele operatorilor naţionali.

Ca măsură interimară, tarifele de roaming vor scădea în aprilie 2016, urmând să aibă un nivel maxim de 0,05 euro pe minut pentru un apel sau un megabit de date şi 0,02 euro pentru un mesaj text.

În acest fel, tariful maxim de roaming va deveni cu 75% mai mic decât în prezent, potrivit Comisiei Europene.

Comisia Europeană a stabilit limite pentru tarifele de roaming din 2007 şi afirmă că apelurile trasfrontaliere şi SMS-urile s-au ieftinit cu peste 80%, iar în cazul datelor cu până la 91%.