ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șapte miniștri ai Afacerilor europene cer introducerea unui salariu minim în Europa pledând pentru o Europă "mai socială, mai dreaptă" și bazată mai mult "pe valori".

"Lumea noastră se schimbă considerabil. Naționalismul este în creștere. Tensiunile populiste se amplifică", remarcă miniștrii francez, german, italian grec, portughez, maltez și ceh.

"După ani de stagnare economică, mai întâi trebuie să ne relansăm economiile într-un mod durabil pe plan social și al mediului. Vrem un salariu minim în toate statele membre, respectând în același timp practicile naționale și rolul partenerilor sociali din fiecare țară", subliniază cei șapte.

Aceștia cer "măsuri puternice pentru a lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor, a inegalității între salarii și a disparităților în ce privește nivelul de trai și protecția socială".

"Este timpul să facem din Uniunea Europeană o uniune socială, cu drepturi întărite pentru cei care muncesc, cu o egalitate reală între bărbați și femei, locuri de muncă sigure și venituri garantate", mai susțin semnatarii articolului apărut în publicația Corriere della Sera.

În prezent, unele state, precum România, au un salariu minim unic la nivel național, decis de Guvern, în timp ce altele au mai multe salarii minime, stabilite prin contracte colective de muncă în funcție de domeniul de activitate, funcția ocupată și vârsta angajatului. De asemenea, unele țări acordă un salariu minim mai mic pentru muncitorii necalificați și mai mare pentru cei înalt calificați.

Statele europene în care salariul minim este unul unic, stabilit la nivel național (calculat fie pe lună, fie pe ora de lucru), sunt România, Bulgaria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie, în timp ce criterii diferite de calcul al acestui salariu, prin contracte colective de muncă, sunt aplicate în Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Italia, Norvegia, Elveția.

În ianuarie 2017, zece state membre aveau reglementate salarii minime sub 500 de euro pe lună: Bulgaria (235 de euro), România (275 de euro), Letonia și Lituania (câte 380 de euro), Republica Cehă (407 euro), Ungaria (412 euro), Croația (433 de euro), Slovacia (435 de euro), Polonia (453 de euro) și Estonia (470 de euro).

România intră în categoria statelor care au salarii minime sub 500 de euro. De la 1 februarie, salariul minim pe economie în țara noastră este de 1.450 de lei – aproximativ 322 de euro.

În alte cinci state membre, localizate în sud, salariul minim variază între 500 și 1.000 de euro pe lună: Portugalia (650 de euro), Grecia (684 de euro), Malta (736 de euro), Slovenia (805 euro) și Spania (826 de euro).
În celelalte șapte state membre – localizate, geografic, în vestul și în nordul Uniunii Europene – salariul minim depășește 1.000 de euro pe lună: Marea Britanie (1.397 de euro), Franța (1.480 de euro), Germania (1.498 de euro), Belgia (1.532 de euro), Olanda (1.552 de euro), Irlanda (1.563 de euro) și Luxembourg (1.999 de euro).