ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii UNPR au strâns suficiente semnături pentru înființarea unei comisii de anchetă privind vânzarea terenurilor către străini, a anunțat conducerea partidului.

Demersul președintelui UNPR, Valeriu Steriu, de a înființa o comisie de anchetă, a întrunit numărul de semnături cerut de Regulamentul Parlamentului și va ajunge pe masa Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților pe 21 iunie 2016. 139 de deputați și senatori de la UNPR, PSD, PNL, ALDE, grupul minorităților naționale, precum și parlamentari neafiliați au semnat pentru înființarea comisiei de anchetă, informează UNPR într-un comunicat citat de Agerpres.

Valeriu Steriu a precizat că scopul acestei comisii este de a se ști cu certitudine care sunt suprafețele de teren aflate în proprietatea străinilor și a se stabili dacă situația de fapt referitoare la înstrăinarea terenurilor agricole reprezintă un pericol la adresa siguranței naționale, inclusiv din perspectiva siguranței alimentare.

Nu este un demers politic, este un demers de care agricultura românească și fermierii români au nevoie și sunt bucuros să văd că există o largă susținere în acest sens, a precizat Steriu, potrivit comunicatului.

Acesta a subliniat, încă o dată, că există o diferență între modul în care fermierii români și cetățenii străini au acces la creditare. Dacă cetățenii români nu au acces la creditare, atunci nu pot achiziționa teren, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor ajunge să lucreze pentru cetățenii străini pe terenuri agricole pe care ar fi vrut să le cumpere, dar nu au avut posibilitatea, a arătat Steriu.
 
Românii mai dețin în proprietate sau arendă puțin peste 30% din suprafața de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare, arată datele unui studiu oficial. Restul ni l-au luat deja cetățenii și multinaționalele străine. Noii proprietari ai pământului românesc nu îl folosesc pentru agricultură, cu pentru speculații financiare și imobiliare, scrie agroinfo.ro.