Parlamentarii UNPR au strâns suficiente semnături pentru înființarea unei comisii de anchetă privind vânzarea terenurilor către străini, a anunțat conducerea partidului.

Demersul președintelui UNPR, Valeriu Steriu, de a înființa o comisie de anchetă, a întrunit numărul de semnături cerut de Regulamentul Parlamentului și va ajunge pe masa Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților pe 21 iunie 2016. 139 de deputați și senatori de la UNPR, PSD, PNL, ALDE, grupul minorităților naționale, precum și parlamentari neafiliați au semnat pentru înființarea comisiei de anchetă, informează UNPR într-un comunicat citat de Agerpres.

Valeriu Steriu a precizat că scopul acestei comisii este de a se ști cu certitudine care sunt suprafețele de teren aflate în proprietatea străinilor și a se stabili dacă situația de fapt referitoare la înstrăinarea terenurilor agricole reprezintă un pericol la adresa siguranței naționale, inclusiv din perspectiva siguranței alimentare.

Nu este un demers politic, este un demers de care agricultura românească și fermierii români au nevoie și sunt bucuros să văd că există o largă susținere în acest sens, a precizat Steriu, potrivit comunicatului.

Acesta a subliniat, încă o dată, că există o diferență între modul în care fermierii români și cetățenii străini au acces la creditare. Dacă cetățenii români nu au acces la creditare, atunci nu pot achiziționa teren, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor ajunge să lucreze pentru cetățenii străini pe terenuri agricole pe care ar fi vrut să le cumpere, dar nu au avut posibilitatea, a arătat Steriu.
 
Românii mai dețin în proprietate sau arendă puțin peste 30% din suprafața de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare, arată datele unui studiu oficial. Restul ni l-au luat deja cetățenii și multinaționalele străine. Noii proprietari ai pământului românesc nu îl folosesc pentru agricultură, cu pentru speculații financiare și imobiliare, scrie agroinfo.ro.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews