Compania rusească Lukoil a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, anunță Romgaz.

"În luna octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident", a anunţat Romgaz, care participă la proiect în colaborare cu Lukoil şi PanAtlantic (SUA).

Din 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate de o companie deținută de grupul rusesc Lukoil, în baza unui acord încheiat cu Guvernul României.

În prezent cota de participare în acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%.

"Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obţinute în timpul forajului, precum şi ale investigaţiilor geofizice, sonda LIRA-1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafaţa zăcământului poate atinge 39 km pătraţi, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale", conform comunicatului.

În România, consumul anual de gaze este 11 miliarde de metri cubi, OMV Petrom și Romgaz acoperind aproape integral necesarul intern.