ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Zece mineri dintre cei care s-au autoblocat, de luni, 28 octombrie, în subteranul minelor Paroșeni și Uricani, au avut nevoie de îngrijiri medicale la spitalul din Vulcan, de la debutul protestului, cele mai multe cazuri fiind semnalate în ultimele 24 de ore, a declarat, vineri, pentru Agerpres, președintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, 110 de mineri continuă, vineri, protestul început la cele două exploatări de cărbune din Valea Jiului, în cursul zilei urmând să fie efectuate noi controale medicale pentru prevenirea unor incidente.

„Minerii au avut probleme legate de tensiunea arterială și de glicemie. Oamenii sunt obosiți, dar sunt deciși să continue protestul. Trei dintre mineri, între care se află și un lider de sindicat, au anunțat că vor intra duminică în greva foamei”, a arătat Domokos.

În ceea ce privește invitația de a se prezenta, luni, la București, la o discuție cu reprezentanții Ministerului Energiei, liderul sindical a spus că a decis, împreună cu colegii săi, să nu dea curs întâlnirii, menționând că analiza situației de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) trebuia făcută până acum.

„Ei ne propun o analiză a situației cu care se confruntă societatea, însă aceasta trebuia făcută la începutul anului. Sunt convins că problema minerilor nu va fi rezolvată în cadrul acelei întâlniri”, a spus liderul sindical.

În opinia sa, pentru rezolvarea revendicărilor minerilor, discuția ar trebui purtată, simultan, cu reprezentanții mai multor ministere care au atribuții pe linia emiterii unui act normativ, similar fostei Ordonanțe 36, prin care persoanele disponibilizate vor putea beneficia de venituri de completare și vechime în muncă pentru maxim 22 de luni sau de angajare la Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

Mineri de la Paroșeni și Uricani s-au autoblocat, de luni, în subteranul celor exploatări. Protestatarii solicită prelungirea Ordonanței 36 sau un act similar, care le garanta plăți compensatorii și vechime în muncă pentru maxim 22 de luni – în cazul celor care îndeplinesc condițiile de pensionare în acest interval de timp, precum și angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews