Gardienii Revoluției din Iran au anunțat vineri seară că au „confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în strâmtoarea Ormuz, relatează AFP.

Marea Britanie s-a declarat „extrem de îngrijorată” cu privire la „reținerea inacceptabilă” de către Iran a „două nave”. Este vorba de un vas britanic și de un altul sub pavilion liberian, a precizat Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Jeremy Hunt. Iranul nu a făcut referire decât la o singură navă.

Prin Strâmtoarea Ormuz tranzitează o treime din petrolul exportat pe cale maritimă în întreaga lume. SUA au denunțat o „escaladare a violenței”.

Proprietarul britanic al celui de-al doilea petrolier reținut, Mesdar, aflat sub pavilion liberian, a anunțat că această navă a fost lăsată să-și continue drumul.

Primul petrolier, Stena Impero, a fost reținut vineri de forța navală a Gardienilor Revoluției pe motiv de „nerespectare a codului maritim internațional”, potrivit unui comunicat oficial.

Anunțarea acestei capturi survine la doar câteva ore după decizia Curții Supreme a Gibraltarului de a prelungi cu 30 de zile reținerea petrolierului iranian Grace 1.

Acesta fusese reținut pe 4 iulie de autoritățile din Gibraltar, teritoriu situat în sudul extrem al Spaniei, care îl suspectau că livrează petrol Siriei, încălcând sancțiunile impuse de U.E. la adresa Damascului. Teheranul a negat acuzația și a denunțat operațiunea ca fiind un act de piraterie.

Conducătorul suprem iranian, aiatolahul Ali Khamenei, declarase marți că va răspunde „la momentul și locul potrivite” acestui gest de „rea-voință”. 

Pe contul său de Telegram, agenția semi-oficială iraniană Isna a publicat o filmare cu discursul aiatolahului Khamenei, titrând că „Promisiunea conducătorului Revoluției s-a împlinit astăzi”.

Nava-cisternă Riah, aflată sub pavilion panamez, a fost la rândul ei reținută în Strâmtoarea Ormuz pe 14 iulie, potrivit Gardienilor Revoluției. 

Proprietarul navei „confiscate” vineri seară, compania suedeză Stena Bulk, a declarat că a pierdut contactul cu petrolierul după ce acesta „a fost atacat de aeronave de mici dimensiuni și de un elicopter neidentificat în timp ce traversa Strâmtoarea Ormuz în apele internaționale.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională american, Garett Marquis, a denunțat o „escaladare a violenței regimului iranian”.

Statele Unite au fost „informate” de aceste evenimente și „lucrează împreună cu Regatul Unit” în această chestiune, a asigurat, la rândul său, Donald Trump.

Președintele american respinsese anterior negarea Teheranului referitoare la distrugerea unei drone iraniene deasupra Strâmtorii Ormuz, asigurând că nu are „nici un dubiu” asupra faptului că nava purtătoare de elicoptere USS Boxer a doborât în ajun un aparat zburător fără pilot în această regiune.