Curtea Supremă din Gibraltar a autorizat joi petrolierul iranian reținut de la începutul lunii iulie să părăsească apele acestui teritoriu britanic, în pofida unei cereri americane, neparvenite judecătorilor, de a prelungi blocarea navei, suspectată că ar intenționa să-și livreze încărcătura Siriei, informează Agerpres

Iranul a garantat în scris că încărcătura de pe vasul Grace 1 nu va avea ca destinație Siria, aflată sub embargo din partea Uniunii Europene. În consecință, guvernul Gibraltarului a solicitat oficial Curții să anuleze blocarea navei.

„Nava nu mai este reținută”, a declarat președintele Curții Supreme din Gibraltar, judecătorul Anthony Dudley, care a adăugat că nu i-a fost prezentată în scris nicio informare despre posibila cerere americană de a prelungi blocarea petrolierului.

Decizia Curții nu împiedică SUA să înainteze ulterior o asemenea cerere, înainte ca vasul să apuce să părăsească apele teritoriale ale Gibraltarului.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a opinat joi că eliberarea petrolierului iranian, reținut la începutul lunii iulie în Gibraltar de către autoritățile britanice, aliate ale Statelor Unite, demonstrează că „tentativa de piraterie” americană a eșuat.

„Eșuând în a-și atinge obiectivele prin Terorism Economic -incluzând privarea de medicamente a bolnavilor de cancer-, Statele Unite au încercat să abuzeze sistemul juridic pentru a ne fura proprietățile din largul mării. Această tentativă de piraterie este reprezentativă pentru disprețul Administrației Trump față de lege.”, a afirmat șeful diplomației iraniene joi într-o postare pe Twitter. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews