La o săptămână de la atacul declanșat de SUA asupra trupelor siriene, președintele Bashar al-Assad a făcut o serie de afirmații extrem de dure, acuzând Occidentul de complicitate cu teroriștii.
 
Assad a spus că presupusul atac chimic asupra unui oraș al insurgenților din nord-vestul Siriei a fost „100% fabricat" și a servit ca „pretext" pentru a justifica loviturile aeriene americane împotriva armatei siriene.

„Pentru noi, acesta a fost 100% fabricat. Impresia noastră este că Occidentul, mai ales SUA, este complice al teroriștilor și că a pus în scenă toată această poveste pentru a servi ca pretext pentru atacul" american din 7 aprilie împotriva unei baze aeriene siriene, a afirmat Assad în primul său interviu după presupusul atac chimic asupra orașului Khan Sheikhoun și după represaliile americane.  

Președintele sirian a declarat că regimul său nu deține arme chimice. „Nu deținem arme chimice. În urmă cu mai mulți ani, în 2013, am renunțat la tot arsenalul nostru. Și chiar dacă am deține asemenea arme, nu le-am folosi niciodată", a susținut liderul de la Damasc.  

Statele Unite au lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk asupra bazei aeriene siriene Shayrat, ca răspuns la presupusul atac chimic din 4 aprilie imputat trupelor lui Assad., atac care s-a soldat cu cel puțin 87 de morți în rândul civililor, printre care 31 de copii.  
 
Testele făcute de o organizaței britanică și de de autoritățile turce pe probe de la presupusul atac au ieșit pozitive ca agent neurotoxic sarin sau o substanță asemănătoare sarinului.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.