Discuțiile de pace de două zile asupra conflictului sirian la care au luat parte Rusia, Iranul și Turcia s-au încheiat vineri în Kazahstan fără progrese semnificative cu privire la formarea unui comitet constituțional, care ar trebui să găsească o soluție la conflictul din țară, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat comun publicat la finalul negocierilor, formarea acestui comitet constituțional a fost abordată, în prezența emisarului Națiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, însă, pentru a ajunge la un rezultat, vor fi necesare discuții viitoare la Geneva.

Emisarul Rusiei pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a declarat joi că "mai multe puncte obscure" încetinesc crearea comitetului constituțional, care ar permite relansarea procesului politic de soluționare a conflictului.

Inițiat la începutul anului 2017, procesul de la Astana, capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan, a eclipsat treptat negocierile sub auspiciile O.N.U. dintre regimul lui Bashar al-Assad și opoziție, care nu reușiseră să ajungă la o soluție definitivă pentru înetarea războiului izbucnit în 2011 și soldat cu peste 370.000 de morți.

Procesul de la Astana are loc la inițiativa Rusiei și a Iranului, aliații Damascului, sub coordonarea Turciei, care sprijină unele grupări rebele, dar fără implicarea Washingtonului. Acest proces evidențiază rolul decisiv jucat de Moscova, a cărei intervenție militară în septembrie 2015 a permis regimului lui Bashar al-Assad, aflat pe atunci în dificultate, să încline balanța războiului în favoarea sa.

Ultimele runde de negocieri, încheiat vineri în Kazahstan, au avut rezultate slabe. Rusia încurajează formarea unui comitet constituțional în Siria. Conform planului O.N.U., acest comitet ar număra 150 de membri: 50 numiți de putere, 50 de opoziție și 50 de Națiunile Unite. Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews