Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) a pierdut alegerile locale din Istanbul, pentru a doua oară consecutiv anul acesta, într-un mod categoric, relatează Al Jazeera Presa comentează faptul că acest eșec ar putea marca începutul sfârșitului președintelui Turciei.

Cu aproape toate voturile numărate, Ekrem Imamoglu (candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP) - de opoziție), a obținut 54% din voturi, în timp ce Binali Yildirim (candidatul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) - din care provine Recep Erdoğan) a obținut 45%.

Scrutinul de duminică a fost, de fapt, o repetare a alegerilor locale din Istanbul, după ce o decizie a Curții Supreme turce a decis anularea rezultatelor înregistrate în lună martie.

Pe listele electorale au figurat numai puțin de 32 de candidați (printre care și 17 independenți), însă cu șanse reale erau cotați doar doi: candidatul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) și cel al Partidului Republican al Poporului (CHP).
La votul din lună martie - cel anulat - candidatul Opoziției a câștigat alegerile cu 48,8% din voturi. În timp ce candidatul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) a obținut 48,55% din voturi. Și atunci, tot Ekrem Imamoglu și Binali Yildirim s-au confruntat.

Ulterior înfrângerii, Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) a emis acuzații de „fraudă” și a contestat rezultatul votului la Curtea Supremă, care a decis anularea lui și reorganizarea alegerilor pe data de 23 mai. Pentru a justifica necesitatea reorganizării alegerilor, Recep Erdoğan nu a prezentat niciun motiv, singura justificare fiind faptul că rezultatul a fost foarte strâns.

Ulterior deciziei, Opoziția a acuzat Curtea Supremă de faptul că ar fi fost influențată politic și a caracterizat decizia drept „dictatură”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews