Dialogul dintre Statele Unite și Rusia a cunoscut un nou diferend duminică, în ceea ce privește abordarea militară a situației din Siria, după ce avioane ale aviației conduse de Statele Unite au bombardat orașul Alepp, pentru prima dată de la stabilirea acordului de încetare a focului dintre SUA și Federeția Rusă, stabilit pe 9 septembrie.

Reprezentanți ai Ministerului Apărării al Federației Ruse au raportat un număr de 60 de soldați sirieni uciși în urma atacurilor aeriene executate de 2 avioane F-16 și de alte două A-10 avioane de vânătoare, aparținând coaliției coduse de SUA.

Ambasadorul sirian al ONU Bashar Ja'afari a acuzat SUA pentru inițierea acestor atacuri și pentru neglijența de a pune în pericol armata siriană, în vreme ce, în replică, un reprezentant al ministrului de externe francez, a pus situația pe seama guvernului lui Bashar al Assad, acuzându-l de nerespectarea armistițiului.

Observatorul britanic pentru Drepturile Omului al conflictului din Siria a avansat cifra de 90 de militar ai regimului Assad care ar fi pierit în urma acestor atacuri.

Un oficial al SUA a afirmat că raportul Statelor Unite include 60 de victime din rândul soldaților sirieni, dar a evitat să abordeze și problema numărului de răniți. Mai mult, doi oficiali ai SUA au relatat că ținta atacurilor aeriene americane a fost determinată și de identificarea unui model de tanc care părea similar celor folosite de Statul Islamic.

Cerem Statelor Unite să exercite presiunea necesară asupra grupurilor armate pe care le controlează în Siria pentru a înceta atacurile și pentru respectarea acordului de încetare a focului, spre a putea fi desfășurate acțiunile umanitare în zonă. În caz contrar, înțelegerea ruso-americană, care dateză din 9 septembrie, în privința conflictului din Siria este pusă în pericol”, a adăugat reprezentantul Ministerului de Apărare al Federației Ruse.

Secretarul de Stat al SUA John Kerry, a menționat incidentul într-un discurs recent ca fiind ”un eveniment tragic.. de care am luat act și pe care îl regretăm”.

De ce fug din Siria? Homs, orașul devastat de cinci ani de război, în imagini surprinse de o dronă rusească


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews