Mark Rutte, prim ministrul Olandei, a declarat la sosirea la summitul menit să impulsioneze cooperearea UE-Turcia în criza migrației că UE așteaptă de la Turcia să reprimească "toți refugiații care nu sunt sirieni" și să facă totul pentru a opri plecarea migranților sirieni de pe coastele turce, conform Mediafax.

"Este foarte important ca Turcia să fie mai întâi pregătită să reprimească toți refugiații care nu sunt sirieni. Însă acest lucru nu este suficient. Într-un final dorim ca valul de refugiați sirieni (care pleacă de pe coastele turce) să fie zero. Vom vedea ce măsuri pot fi luate în acest sens”, a declarat Rutte, a cărui țară asigură președinția semestrială a Uniunii Europene.

Rutte s-a declarat totodată "optimist moderat" atunci când a fost întrebat despre "concesiile" pe care Turcia le-ar putea face UE. Uniunea are nevoie disperată de cooperarea Ankarei în vederea reducerii numărului unor noi sosiri pe coastele Greciei, care urmează să se crească odată cu venirea primăverii și îmbunătățirea vremii.

 Europenii speră ca Ankara să pună în aplicare, începând din iunie, așa cum a promis, un acord de readmisie a tuturor migranților economici și a tuturor solicitanților de azil refuzați în Europa și care au sosit pe continent din Turcia, care urmează, la rândul ei, să-i trimită în țările de origine.

Însă aceste exigențe prezentate de către Mark Rutte - care îi privesc pe eventuali solicitanți de azil irakieni, eritreeni sau afgani - provoacă rezerve unor ONG-uri și ONU în ceea privește legalitatea lor în baza dreptului internațional.

Turcia și UE sunt "de acord că trebuie să reia controlul etapă cu etapă, lucru valabil atât pentru refugiații care nu sunt sirieni, cât și pentru refugiații sirieni, în final (...). Aceasta este ambiția noastră comună, de a pune capăt «business modelului» traficanților de ființe umane și traversării periculoase" a Mării Egee, a subliniat premierul olandez.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews