Preotul franciscan Daniel Maes, în vârstă de 78 de ani, trăiește în Siria în mănăstirea Mar Yakub din orașul Qara, la 90 de kilometri nord de capitala Damasc. Tatăl lui Daniel a fost un martor al „războiului civil" și după spusele sale, rapoartele occidentale privind conflictul din Siria sunt foarte înșelătoare. Pe scurt: „americanii și aliații lor doresc să ruineze complet țara.", scrie zerohedge.com.

Preotul a răspuns la câteva întrebări precizând că știrile care pleacă din această țară sunt în mare parte minciuni promovate de diverse instituții media.

„Ideea că a avut loc o revoltă populară împotriva președintelui Assad este complet falsă. Am fost în Qara din 2010 și am văzut cu ochii mei cum au fost aduși agitatori din afara Siriei pentru proteste împotriva guvernului și pentru a recruta tineri. Acest lucru a fost filmat și difuzat de Al Jazeera pentru a da impresia că o rebeliune a avut loc. Crimele au fost comise de teroriști străini, împotriva comunităților sunnite și creștine, într-un efort de a semăna discordie religioasă și etnică în rândul poporului sirian. În timp ce în experiența mea, poporul sirian a fost de fapt foarte unit.

Înainte de război, aceasta a fost o țară armonioasă: un stat laic, în care diferite comunități religioase, au trăit una lângă alta în mod pașnic. Nu prea era nici sărăcie, educația era gratuită, și serviciile de sănătate erau bune. Numai că nu era posibil să-ți exprimi liber opiniile politice. Dar, pentru cei mai mulți oameni acest lucru nu reprezenta vreo problemă.", a spus preotul Daniel.

În continuare, acesta a explicat cum s-a format armata rebelilor și care au fost planurile acestora.

„Mama Agnès-Mariam ajută populația: ea a deschis recent o bucătărie în Alep, unde 25.000 de mese sunt preparate de cinci ori pe săptămână. Uite, este miraculos că suntem încă în viață. Îi datorăm asta armatei guvernului lui Assad și lui Vladimir Putin, pentru că el a decis să intervină atunci când rebelii au amenințat să preia puterea. Atunci când mii de teroriști s-au stabilit în Qara, am început să ne temem pentru viața noastră. Ei au venit din statele din Golf, Arabia Saudită, Europa, Turcia, Libia, au venit foarte mulți ceceni. Ei au format o forță de ocupație străină, aliată cu Al-Qaida și alți teroriști. Înarmați până în dinți de Occident și aliații lor, cu intenția de a acționa împotriva noastră, ei pur și simplu au spus: „Această țară ne aparține acum." De multe ori, armatele au fost drogate, s-au luptat reciproc, seara trăgeau la întâmplare. A trebuit să ne ascundem în criptele mănăstirii pentru o lungă perioadă de timp. Când armata siriană i-a alungat, toată lumea a fost fericită: cetățenii sirieni, deoarece îi urau pe rebelii străini, iar noi pentru că pacea s-a întors”, a mai spus acesta.

Apoi acesta a vorbit despre așa zisele crime de război de care a fost acuzat președintele Siriei și cum au fost propagate minciuni de către mass-media străină.

„Știți că acoperirea media privind Siria este cea mai mare minciună a mass-mediei din timpurile noastre? Ele au oferit un nonsens pur despre Assad. De fapt rebelii au fost cei care au jefuit și ucis. Credeți că poporul sirian este prost? Credeți că acei oameni au fost forțați să îi încurajeze pe Assad și Putin? Americanii sunt cei care s-au amestecat în toate acestea, pentru conducte și resurse naturale în această regiune și pentru al contracara pe Putin. Arabia Saudită și Qatar doresc să formeze un stat sunnit în Siria, fără libertate religioasă. Prin urmare, Assad trebuie să plece. Știi, când armata siriană se pregătește pentru luptă în Alep, soldații musulmani au venit la mine să-i binecuvântez. Între musulmani și creștinii obișnuiți nu există nici o problemă. Sunt acei radicali islamici, rebeli sprijiniți de Occident care vor să ne masacreze. Aceștia sunt toți în Al-Qaida și SI. Nu mai există luptători moderați.", a mai precizat.

Preotul a vorbit și despre schimbarea pe care o propune Donald Trump după alegerea sa în fruntea SUA.

„Sunt fericit că a câștigat Donald Trump. El vede ceea ce fiecare persoană normală înțelege: că Statele Unite ar trebui să se oprească din subminarea țărilor care dispun de resurse naturale. Tentativa americanilor de a impune o lume unipolară este cea mai mare problemă. Trump înțelege că islamul radical este o amenințare mai mare decât Rusia. Ce-mi pasă dacă el din când în când își scoate pantalonii? În cazul în care Trump va pune în practică geopolitica în modul în care el a promis să facă acest lucru, atunci viitorul arată luminos. Apoi, acesta va deveni similar cu abordarea lui Putin. Și, sperăm că atunci va fi o soluție pentru Siria, iar pacea se va întoarce.”,a mai spus preotul Daniel.

Daniel Maes crede că influența mass-media este extrem de importantă în acet conflict și îi critică pe jurnaliștii care induc lumea în eroare și nu prezintă realitatea așa cum este ea.

„Eu vorbesc de observație personală. Si nimeni nu trebuie să mă creadă, nu? Dar eu știu un singur lucru: Mass-media poate contribui fie la masacrul poporului sirian, fie să ajute poporul sirian. Din păcate, există prea mulți adepți și lași printre jurnaliști.”, a spus acesta în încheiere.

Armata siriană anunță că a eliberat fortăreața din Palmira de sub ocupația ISIS