Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat în mod unilateral ”pauză umanitară” de zece ore pentru ziua de vineri, în orașul sirian Alep, au comunicat oficiali ruși, citați de CNN News.
 
„A fost luată decizia introducerii unei pauze umanitare în Alep, pentru ziua de 4 noiembrie, de la ora locală 9:00 la 19:00”, a declarat miercuri Valery Gerasimov, Șeful Statului Major General al Rusiei.

Armistițiul are loc ca urmare a intensificării conflictelor în orașul sirian. Rebelii sirieni, inclusiv unele grupări islamiste, au declanșat o contraofensivă care are drept obiectiv să spargă asediul asupra zonei de est a orașului Alep, impus de forțele loiale regimului Assad.

Peste 15 civili au murit, iar alți 280 au fost răniți, în urma bombardamentului efectuat de rebeli asupra zonei de vest a Alepului, aflată sub control guvernamental.

În luna octombire a avut loc un alt armistițiul umanitar de 11 ore anunțat de Moscova, pentru a le permite civililor și rebelilor să părăsească orașul sirian Alep. Armistițiul era inițial programat să dureze opt ore, însă a fost ulterior prelungit cu alte trei ore, iar Putin s-a arătat dispus să extindă durata armistițiului. Deși Rusia a anunțat că armistițiul umanitar instituit la Alep a fost prelungit apoi cu 24 de ore, potrivit relatărilor, unele coridoare de evacuare a populației ar fi fost vizate de focuri de armă, părțile combatante acuzându-se reciproc de încălcarea pauzei umanitare.