Epopeea noii structuri bisericești înființată în Ucraina continuă. Filaret Denisenko, autoproclamatul Patriarh al „Patriarhiei Kievului” și „Patriarh de Onoare” al „Bisericii Ortodoxe a Ucrainei”  (BOU - structură condusă de Mitropolitul Epifanie) a anunțat convocarea unui sinod local, pentru 20 iunie, informează BBC News.

Intenția lui Filaret este să reactiveze „Patriarhia Kievului”, structură pe care a fost de-acord s-o lichideze pe 15 decembrie anul trecut, înainte de „Sinodul unificării” care a creat noua structură de la Kiev, prin unirea mai multor grupări nerecunoscute de nimeni.

„Vom convoca un Sinod Local care nu va aproba decizia acestui consiliu de pe 15 decembrie 2018. Adică nu este obligatoriu pentru moi. Prin aceasta vom arăta că Patriarhia Kievului este și va fi”, a spus el.

Nemulțumirile lui Filaret sunt legate de faptul că BOU a hirotonit recent un Episcop grec, motivând că pentru a păstori comunitatea elenă din Ucraina, dar Filaret susține că rolul acestuia este de a ține sub controlul Patriarhiei Constantinopolului noua structură.

„Epifanie este slujitorul Patriarhiei Ecumenice și asta s-a văzut prin hirotonirea Episcopului grec, care va supraveghea și trimite informații direct Patriarhului Ecumenic”, a spus Filaret citat de Romfea.
 
BOU, structura condusă de Epifanie, nu este recunoscută decât de Patriarhia Constantinopolului, în timp ce Biserica Ortodoxă a Ucrainei, ce ține de Patriarhia Moscovei, este recunoscută de toate bisericile ortodoxe autocefale. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews