Președintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a declarat dispus să discute cu Moscova despre conflictul din estul țării sale, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Sper că Rusia va da dovezi de deschidere către reducerea intensității conflictului la următoarea întâlnire în format Normandia. Aș dori să repet că sunt gata de negocieri", a spus Zelenski într-un comunicat dat publicității duminică.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că situația din estul Ucrainei ar avea prioritate maximă pe agenda unei eventuale întâlniri cu viitorul șef de stat ucrainean, iar accentul ar trebui să cadă asupra modalităților de încheiere a conflictului declanșat în 2014 între separatiști și puterea de la Kiev.

În declarația făcută duminică, Zelenski a oferit cetățenie ucraineană tuturor celor care „suferă sub regimuri autoritare și corupte - majoritatea ruși, care suferă cel mai mult în prezent". Conform unei legi adoptate recent în Ucraina, naturalizarea ar presupune cunoașterea limbii ucrainene.

Anunțul președintelui ales este o replică la un decret emis săptămâna trecută de Kremlin, prin care rezidenții din estul Ucrainei pot dobândi mai ușor cetățenia rusă. Sâmbătă, Putin a lăsat să se înțeleagă că măsura s-ar putea extinde pe întreg teritoriul ucrainean; ideea a fost dezaprobată atât în Ucraina, cât și în alte țări.

Zelenski, actor de comedie fără experiență politică, a câștigat alegerile prezidențiale la sfârșitul săptămânii trecute. El susține că este "pregătit să discute noile condiții în care Ucraina și Rusia pot conviețui", subliniind că normalizarea relațiilor bilaterale va fi posibilă doar după încetarea ocupației ruse în Peninsula Crimeea și în Donbas.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews