Președintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a declarat dispus să discute cu Moscova despre conflictul din estul țării sale, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Sper că Rusia va da dovezi de deschidere către reducerea intensității conflictului la următoarea întâlnire în format Normandia. Aș dori să repet că sunt gata de negocieri", a spus Zelenski într-un comunicat dat publicității duminică.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că situația din estul Ucrainei ar avea prioritate maximă pe agenda unei eventuale întâlniri cu viitorul șef de stat ucrainean, iar accentul ar trebui să cadă asupra modalităților de încheiere a conflictului declanșat în 2014 între separatiști și puterea de la Kiev.

În declarația făcută duminică, Zelenski a oferit cetățenie ucraineană tuturor celor care „suferă sub regimuri autoritare și corupte - majoritatea ruși, care suferă cel mai mult în prezent". Conform unei legi adoptate recent în Ucraina, naturalizarea ar presupune cunoașterea limbii ucrainene.

Anunțul președintelui ales este o replică la un decret emis săptămâna trecută de Kremlin, prin care rezidenții din estul Ucrainei pot dobândi mai ușor cetățenia rusă. Sâmbătă, Putin a lăsat să se înțeleagă că măsura s-ar putea extinde pe întreg teritoriul ucrainean; ideea a fost dezaprobată atât în Ucraina, cât și în alte țări.

Zelenski, actor de comedie fără experiență politică, a câștigat alegerile prezidențiale la sfârșitul săptămânii trecute. El susține că este "pregătit să discute noile condiții în care Ucraina și Rusia pot conviețui", subliniind că normalizarea relațiilor bilaterale va fi posibilă doar după încetarea ocupației ruse în Peninsula Crimeea și în Donbas.