Patriarhia Ecumenică anunță că Sinodul său se va reuni în perioada 27-29 noiembrie și reiterează decizia de a acorda statutul de autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina, informează agenția Basilica.

De asemenea, se precizează că în ședința sinodală din perioada menționată se va anunța și data la care se va convoca Sinodul ierarhilor ortodocși din Ucraina. Potrivit comunicatului, acest sinod ucrainean va fi convocat în decembrie.

La ultima ședință a Sinodului Patriarhiei Ecumenice, s-a decis restabilirea Stavropighia Patriarhului Ecumenic la Kiev și revocare Scrisoarea Sinodală din anul 1686 prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului.

Sinodul a hotărât să accepte solicitările de recurs ale lui Filaret Denisenko, Makarie Maletici și cei dimpreună cu ei, deși inițial Patriarhia Constantinopolului a recunoscut caterisirea lor, operată de Biserica Rusă.

Biserica Ortodoxă a Rusiei se opune autocefaliei Ucrainei și a cerut convocarea unui Sinod ortodox pentru a rezolva problema. Mai multe Biserici Ortodoxe, prin care și cea Română, au cerut ca problema să fie soluționată prin dialog între Moscova și Constantinopol.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.