Petro Poroșenko a declarat că Kievul se va bate pentru fiecare bucățică de pământ ucrainean, care a subliniat că va face tot posibilul pentru a nu permite „înghețarea” conflictului din Donbas, potrivit Agerpres.

„În calitate de președinte și de comandant suprem al armatei mă voi bate pentru fiecare bucățică de pământ ucrainean și voi face totul pentru a restabili integritatea teritorială a țării și suveranitatea Ucrainei — pentru început în Donbas, iar apoi în Crimeea”, a declarat Poroșenko.

Președintele s-a arătat încrezător că reinstaurarea suveranității ucrainene asupra teritoriului ocupat temporar în regiunile Donețk și Lugansk se va produce chiar în decursul acestui an.

„Obiectivul meu (...) este reinstalarea suveranității Ucrainei în Donbas în 2016”, a punctat Poroșenko, anunțând că în următoarele două săptămâni Kievul va intenta mai multe procese Rusiei în instanțele internaționale în legătură cu anexarea Crimeii.

În plus, o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) urmează să efectueze în timpul apropiat o vizită în Peninsula Crimeea pentru a verifica dacă sunt respectate drepturile omului, inclusiv ale etnicilor tătari, a indicat Petro Poroșenko.

La 20 ianuarie, președintele ucrainean a emis un decret privind crearea unei instituții pentru eliberarea Crimeii. Kievul intenționează să lanseze în 2016 o inițiativă diplomatică vizând reinstaurarea suveranității ucrainene în peninsula Crimeea „ocupată temporar”.

Ca reacție la inițiativa conducerii ucrainene „de a crea un format pentru rezolvarea problemei Crimeii”, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat presei: „Nu e rău să visezi!”, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a reiterat în același context că „nu există niciun fel de problemă a Crimeii”.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după venirea la putere la Kiev a opoziției prooccidentale, în urma unor proteste fără precedent, care au fost reprimate cu violență de regimul fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. Acesta din urmă s-a refugiat în Rusia.

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.