Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat joi că a reținut un petrolier al Rusiei în portul Ismail, sub acuzația că ar fi fost implicat în incidentul maritim din strâmtoarea Kerci din noiembrie 2018, când Paza de Coastă a Federației Ruse a confiscat trei nave ucrainene, informează Mediafax și România Actualități.

Potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului general, citat de Reuters, partea ucraineană a interogat zece membri ai echipajului navei ruse, însă nu a dat informații despre posibilitatea eliberării acestora. Acțiunea pare a fi o replică dată de Ucraina arestării în strâmtoarea Kerci, la intrarea în Marea Neagră, a douăzeci și patru de militari ucraineni de pe trei nave care se îndreptau spre Marea Azov în noiembrie 2018. 

Moscova investighează circumstanțele deciziei Kievului de a reține petrolierul rusesc în portul Islamil, pentru a lua, în consecință, măsurile „corecte”, a informat joi Ministerul rus de Externe, citat de agenția Tass.

„Studiem detaliile a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsurile corecte (...) Dacă au fost luați ostatici ruși, atunci vom considera incidentul drept o încălcare a legislației internaționale, iar consecințele vor fi prezentate rapid”, au declarat reprezentanții Ministerului rus de Externe.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Federației Ruse la Kiev a informat ulterior că membrii echiajului au fost eliberați, însă petrolierul va rămâne sechestrat în portul Ismail.

Portul Ismail, situat pe brațul Chilia al Dunării, este cel mai mare port dunărean al Ucrainei, fiind subordonat regiunii Odesa și îndeplinind funcția de centru administrativ al raionului Ismail, deși nu face parte din acesta.
 
Alături de Cahul și Bolgrad, județul Ismail este un teritoriu din sudul Basarabiei, care a făcut parte din componența statului român în perioada 1859-1878 și 1918-1940.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews