Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că înalți ierarhi ortodocși se vor aduna la Kiev pentru a-l alege pe noul Patriarh al noii Biserici Autocefale a Ucrainei, informează Bucpress.

Poroșenko a mai spus că atunci se va citi și tomos-ul de înființare al noii Biserici, chiar de către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a luat decizia de a recunoaște o nou-creată Biserică Ortodoxă a Ucrainei în luna octombrie, hotărâre care a stârnit nemulțumirea Bisericii Ortodoxe a Rusiei, care a anunțat ruperea comuniunii cu Constantinopolul.

Biserica Ortodoxă Română s-a poziționat pentru dialog între cele două părți pentru rezolvarea conflictului. Majoritatea românilor din Ucraina se află în parohii aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe a Ucrainei afiliată Patriarhiei Moscovei.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews