Liderii Uniunii Europene s-au angajat să mețină sancțiunile impuse Rusiei în cadrul pregătirii summitului UE-Ucraina de săptămâna aceasta - în cadrul căreia se va discuta și situația din Republica Modova și Transnistria după alegerea prorusului Igor Dodon ca președinte - însă acest anunț a fost făcut în contextul multiplicării incertitudinilor cu privire la viitorul relațiilor cu Ucraina, scrie EUObserver.

Liderii german, francez, italian și spaniol au promis în întâlnirea de vineri cu președintele american Barack Obama să prelungească sancțiunile economice impuse Moscovei înainte ca acestea să expire, pe 31 ianuarie.


Această hotărârea urmează să fie luată oficial la summitul UE prevăzut pe 15 decembrie, potrivit unor diplomați europeni, în pofida unor nemulțumiri ale unor state favorabile Rusiei - precum Grecia, Ungaria și Italia -, care doresc o normalizare a relațiilor cu Moscova.

Premierul britanic Theresa May a apreciat vineri că UE ar trebui să introducă pe lista de sancțiuni nume noi de oficiali ruși, în urma intensificării bombardamentelor ruse asupra unor civili în enclave rebele din orașul sirian Alep.

"În ceea ce privește Siria, privind bineînțeles către Alep, am fost uniți în condamnarea atrocităților care au loc acolo (...). Am convenit că este necesar să păstrăm presiunile asupra Rusiei, inclusiv printr-o eventuală sancționatre a celor care încalcă dreptul internațional umanitar", a subliniat ea.

Aceste declarații au fost făcute înaintea vizitei președintelui ucrainean Petro Poroșenko în capitala Uniunii joi, pe 24 noiembrie.

Ele au fost făcute, de asemenea, în contextul unei incertitudini cu privire la solidaritatea Occidentului în fața Rusiei, în contextul în care președintele-ales american Donal Trump preia funcția pe 20 ianuarie.

Trump, în discursuri pe care le-a susținut în campanie, a repetat poziția propagandei ruse potrivit căreia liderul Vladimir Putin "nu se duce în Ucraina" și a anunțat că "va analiza" o eventuală recunoaștere a anexării Crimeei de către Moscova.

Putin a declarat duminică, la summitul APEC de la Lima, că Trump nu s-a răzgândit.

"Președintele-ales (american Donal Trump) este dispus să normalizeze relațiile ruso-americane. I-am spus și eu același lucru", a spus liderul de la Kremlin.

În programul vizitei lui Poroșenko la Bruxelles se află și negocieri cu privire la "procesul reformei și Acordul de Asociere UE-Ucraina", călătoria ucrainenilor în UE fără vize și cu privire la Republica "Moldova/Transnistria", a anunțat Ambasada Ucrainei la UE.

CORUPȚIE

"Procesul reformei" se concentrează asupra unor măsuri ce vizează corupția din Ucraina.

Kievul a lansat, la sfârșitul lui octombrie, un nou sistem online prin care oficialii își declară averile.

Aceasta a fost una dintre solicitările-cheie ale UE în vederea acordării unor ajutoare financiare suplimentare și în vederea liberalizării vizelor.

Ea a arătat ce averi vaste au acumulat inclusiv membrii noii generații de oficali ucraineni postrevoluționari, în pofida salariilor lor mici.

Premierul Volodimir Groisman a declarat că deține 1,2 milioane de dolari și 460.000 de euro în numerar, dar și o colecție de ceasuri de lux. Roman Nasirov, șeful fiscului, a declarat că el și soția sa dețin ceasuri elvețiene, diamante și haine de blană, dar și două milioane de dolari în numerar.

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, adus ca guvernator în regiunea Odesa pentru a lupta împotriva corupției, a demisionat în urmă cu două săptămâni, acuzându-l pe Poroșenko personal de faptul că protejează structuri mafiote.

UE se pregătește să dea undă verde joi unui nou ajutor, în valoare de 600 de milioane de euro, în vederea unor investiții în infrastructura de transport din Ucraina, în pofida acestor dezvăluiri.

Summitul urmează totodată să dea un nou impuls relațiilor dintre UE și Ucraina, în pofida faptului că Acordul de Asociere este în continuare vizat de îndoieli având, în vedere că Olanda continuă să se gândească cum să trateze rezultatul referendumului din aprilie prin care olandezii s-au opus ratificării Acordului.

Premierul Mark Rutte poartă negocieri cu opoziția olandeză, colegii săi din UE și diplomați ucraineni în vederea găsirii unei soluții prin care să se atașeze o declarație acordului.

Nimeni nu a văzut încă proiectul acestui text al lui Rutte, însă o sursă ucraineană a declarat sub protecția anonimatului că liderii olandezi vor ca în declarație să se arate că Ucraina nu intenționează să adere la UE, nu se va angaja într-o cooperare militară și nu va primi fonduri suplimentare.

Referendumul olandez nu are caracter constrângător juridic, însă sursa ucraineană citată a declarat că echipa lui Rutte a profitat de ocazie ca să reducă amploarea unei viitoare cooperări.

NEGOCIERI CU PRIVIRE LA VIZE

Liberalizarea vizelor rămâne, de asemenea suspendată.

Ambasadorii UE au anunțat săptămâna trecută că statele membre ale Uniunii au convenit să continue, dar numai după implementarea unei noi legislații care să le permită statelor membre să blocheze liberalizarea în eventualitatea unei depășiri în masă a perioadei de ședere.

Summitul, care era prevăzut mai devreme anul acesta, a fost amânat în parte pentru a permite Europei să anunțe acordul cu privire la liberalizarea vizelor în timpul vizitei lui Poroșenko, lucru care nu mai este posibil.

Mikola Ticițki, ambasadorul ucrainean la UE, a declarat pentru Financial Times (FT) că este necesar ca summitul să transmită un "semnal" pozitiv poporului ucrainean cu privire la relațiile viitoare între cele două părți.

Roman Sohn, un activist ucrainean din societatea civilă și editorialist la site-ul de știri Ukrainskaia Pravda, a declarat pentru EUObserver că "este prea devreme să sărbătorim liberalizarea vizelor. UE își subminează mai departe încrederea de partener de încredere în rândul poporului ucrainean".

În contextul în care în Republica Moldova prorusul Igor Dodon a obținut victoria în alegerile prezidențiale, subiectul va fi abordat la punctul Republica "Moldova/Transnistria" de pe agenda reuniunii de joi.

Chișinăul a fost considerat cel mai silitor elev în cadrul Parteneriatului de Est, vizând construirea unor relații mai apropiate cu fosta state sovietice din regiune.

Republica Moldova beneficiază deja de liberalizarea vizelor, însă această concesie, acordată în pofida unor acuzații de corupție endemică, pare să fi făcut prea puțin să sporească atracția UE pe flacul ei de est.

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.