Fostul membru al parlamentului rus Denis Voronenkov a fost împușcat mortal joi în apropierea Hotelului Premier Palace din centrul Kievului, potrivit mass-media ucrainene.

 Voronenkov tocmai părăsise hotelul când un bărbat a deschis focul, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Un bodyguard a reușit să-l rănească pe atacator, care a fost arestat, a relatat agenția de presă de stat Ukrinform, preluată de DPA, scrie Agerpres.

Voronenkov și soția sa Maria Maksakova, de asemenea fost membru al Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), au criticat deschis conducerea Rusiei.

Ei au fugit din Rusia anul trecut, pe fondul unor acuzații de activități infracționale, și au primit cetățenia ucraineană.

Voronenkov era considerat un martor în dosarul împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, acuzat de trădare.

Președintele pro-rus Ianukovici a fost demis la începutul anului 2014, pe fondul unor proteste de masă care cereau legături mai strânse cu Occidentul.

Unele dintre proteste au degenerat în ciocniri între demonstranți și poliție. Ianukovici, care a fugit în Rusia, a fost acuzat că a dat ordine să fie suprimate protestele prin violență.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a acuzat Kremlinul că se află în spatele asasinării fostului deputat rus și a calificat crima drept „terorism de stat din partea Rusiei".

„Asasinarea lașă a lui Denis Voronenkov este un act de terorism de stat din partea Rusiei, țară pe care s-a văzut forțat s-o părăsească din motive politice", a declarat șeful statului ucrainean, citat de purtătorul său de cuvânt, Sviatoslav Țegolko, pe pagina sa de Facebook. Kremlinul a calificat aceste acuzații drept „absurde".

Relațiile dintre Ucraina și Rusia se află la cel mai scăzut nivel din istorie.