Fostul membru al parlamentului rus Denis Voronenkov a fost împușcat mortal joi în apropierea Hotelului Premier Palace din centrul Kievului, potrivit mass-media ucrainene.

 Voronenkov tocmai părăsise hotelul când un bărbat a deschis focul, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Un bodyguard a reușit să-l rănească pe atacator, care a fost arestat, a relatat agenția de presă de stat Ukrinform, preluată de DPA, scrie Agerpres.

Voronenkov și soția sa Maria Maksakova, de asemenea fost membru al Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), au criticat deschis conducerea Rusiei.

Ei au fugit din Rusia anul trecut, pe fondul unor acuzații de activități infracționale, și au primit cetățenia ucraineană.

Voronenkov era considerat un martor în dosarul împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, acuzat de trădare.

Președintele pro-rus Ianukovici a fost demis la începutul anului 2014, pe fondul unor proteste de masă care cereau legături mai strânse cu Occidentul.

Unele dintre proteste au degenerat în ciocniri între demonstranți și poliție. Ianukovici, care a fugit în Rusia, a fost acuzat că a dat ordine să fie suprimate protestele prin violență.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a acuzat Kremlinul că se află în spatele asasinării fostului deputat rus și a calificat crima drept „terorism de stat din partea Rusiei".

„Asasinarea lașă a lui Denis Voronenkov este un act de terorism de stat din partea Rusiei, țară pe care s-a văzut forțat s-o părăsească din motive politice", a declarat șeful statului ucrainean, citat de purtătorul său de cuvânt, Sviatoslav Țegolko, pe pagina sa de Facebook. Kremlinul a calificat aceste acuzații drept „absurde".

Relațiile dintre Ucraina și Rusia se află la cel mai scăzut nivel din istorie.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews