ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 8.07 ora 14:16 Președintele SUA, Donald Trump, a calificat sâmbătă drept „formidabilă” prima sa întrevedere cu liderul rus Vladimir Putin, informează AFP, citată de Agerpres. „Întrevederea a fost formidabilă”, a declarat el la începutul unei întâlniri cu premierul britanic Theresa May, în a doua zi a reuniunii G20.
 
Potrivit Washingtonului, Donald Trump a fost în ofensivă față de Vladimir Putin în problema foarte sensibilă privind presupusa ingerință a Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA.

La rândul său, Moscova a oferit o altă versiune, afirmând că noul președinte american „a acceptat” infirmările lui Vladimir Putin privind o astfel de ingerință. 

Donald Trump și Vladimir Putin au discutat timp de peste 90 de minute, prelungind prima lor întâlnire ce urma să dureze numai o jumătate de oră, relatează Associated Press. 
 
Cei doi lideri au abordat, de asemenea, alte două probleme importante: situația din Ucraina și cea din Siria.
 
ACTUALIZARE 22:13  Trump și Putin, au ajuns vineri la un acord privind o încetare a focului în sud-vestul Siriei care va intra în vigoare duminică la miezul zilei, ora locală, transmite EFE.  Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că cei doi lideri s-au angajat să acționeze pentru ca „toate părțile” implicate în conflict să respecte acordul de încetare a focului. 
 
ACTUALIZARE 21:45 Pentru prima lor întâlnire, Donald Trump și Vladimir Putin s-au înțeles bine și a fost o „alchimie pozitivă” între ei, a afirmat vineri secretarul de stat american, Rex Tillerson, potrivit AFP.

„Întâlnirea a fost foarte constructivă, legătura dintre cei doi lideri s-a făcut foarte repede", a declarat presei Rex Tillerson, care consideră că  „există foarte clar o alchimie pozitivă între ei”.

Întrevederea a durat aproape două ore și 15 minute, a precizat șeful diplomației de la Washington. „Au fost atâtea subiecte pe masă (...) Aproape toate au fost abordate (...) Nici unul, nici celălalt nu doreau să pună capăt” reuniunii, a subliniat demnitarul american.
 
Știrea inițială
 
La Hamburg a început vineri reuniunea de două zile a țărilor puternic industrializate și puterilor emergente, G20. Momentul cel mai așteptat: prima întâlnire dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin, care a început la ora 17:00 ora României.„Și-au strîns mâinile și au zâmbit”, explica purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Trump și Putin au stat, în sfârșit, față-n față, pentru prima dată. „Este o onoare să fiu cu tine”, i-a spus Donald Trump lui Vladimir Putin în fața jurnaliștilor, în cursul primei întrevederi oficiale de la preluarea mandatului, la începutul acestui an.

„Întâlnirea decurge foarte bine”, a adăugat Donald Trump, iar Putin i-a răpuns, la fel, cu amabilitate:  ƒ„Sunt încântat să vă întâlnesc personal și sper că întâlnirea noastră va aduce rezultate. Cu siguranță, avem nevoie de întâlniri personale”.

Liderul de la Kremlin a continuat: ”Am vorbit telefonic de câteva ori despre probleme bilaterale și internaționale importante. Dar conversația telefonică nu este niciodată suficientă”, a spus Putin. ”Dacă Moscova și Washington-ul vor să aplaneze probleme bilaterale și internaționale acute, avem nevoie de întâlniri personale. Sunt încântat să vă întâlnesc personal și sper, așa cum ați spus, că întâlnirea va aduce rezultate bune”.

Întrebat de un jurnalist despre ingerințele ruse în scrutinul prezidențial american, Donald Trump a refuzat să răspundă, însă i-a spus lui Vladimir Putin: "Aștept să se întâmple o serie de lucruri favorabile pentru Rusia și Statele Unite".

La întâlnire participă și șefii diplomațiilor rusă și americană, Serghei Lavrov și Rex Tillesron. 

Guvernul German a publicat online imagini cu prima strângere de mână dintre Trump și Putin. Cei doi lideri sunt surprinși în timp ce dau mâna și spun glume, înainte de întâlnirea oficiala. În timp ce liderii se adunau în jurul mesei, Trump i-a întins mâna lui Putin, iar acesta l-a bătut pe cot. Amândoi au zâmbit. Într-un alt clip, Trump îl bate pe Putin pe spate, în timp ce stau unul lângă celălalt.


Președinții rus și american au avut ca teme anunțate de discuție dosare complexe, precum conflictul sirian, criza nord-coreeană sau acțiunile Rusiei în Ucraina, scrie Associated Press.

Însă principala umbră care planează asupra acestei întrevederi este cea a acuzațiilor că Moscova a încercat să influențeze alegerile prezidențiale din 2016. Trump este supus la presiuni să exprime îngrijorarea SUA în acest dosar în cursul acestei prime reuniuni.