ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de catolici au participat la zeci de manifestații, în mai multe orașe din Franța pentru a protesta față de interzicerea slujbelor religioase, după noile interdicții impuse de autorități.
 
Măsura interzicerii slujbelor continuă să fie criticată mai mulți episcopi francezi mai ales în urma amenințărilor ministrului francez de Interne, Gerald Darmanin, care a avertizat vineri că nu va exista „clemență” pentru catolicii care cer în stradă să nu li se ia slujbele.  Pe măsură ce restricțiile au revenit, a devenit clar că autoritățile franceze intensifică măsurile anti-catolice, permițând proteste anti-coronavirus, dar interzicând vehement tot ceea ce par a fi rugăciuni publice, scrie Lifesitenews.

Ministrul francez de Interne, care se ocupă de ordinea publică și de „cultele religioase”, a avertizat catolicii care au început să se adune în fața bisericilor că va trimite poliția pentru a-i obliga să respecte regulile impuse in lockdown. Și, dacă este necesar, a subliniat el, îi va amenda cu (135 de euro) pentru prima infracțiune .„Le spun catolicilor din Franța - așa cum le spun și evreilor din Franța și protestanților - că libertatea de credință este foarte importantă. Am lăsat lăcașuri de cult deschise: lăcașurile de cult pot continua să-și desfășoare activitatea, astfel încât, în timpul celor câteva săptămâni de închidere, toată lumea să aibă o legătură cu religia. Respectăm acest lucru profund. Dar viața este mai importantă decât orice. Și viața înseamnă lupta împotriva coronavirusului. Nu doresc să trimit forțele de poliție să dea amenzi credincioșilor care se află în fața unei biserici, dar, evident, dacă acesta este un act repetitiv și care este în mod vădit contrar legilor Republicii, o voi face”, a declarat ministrul Gérald Darmanin.
 
Gruparea activistă catolică Civitas a anunțat  că a primit „o serie de scrisori ale prefecților în care se spune că manifestațiile vor fi interzise dacă acestea se referă la Liturghie sau la rugăciuni, dar autorizate dacă sunt doar„ revendicative”. „Autorizați să cânte Internaționala (cântec socialist), dar nu Ave Maria”, a comentat Civitas.

În timp ce mulți preoți sunt indignați de poziția secularistă și anti-catolică a autorităților publice, episcopul Michel Dubost, administrator apostolic al eparhiei Lyonului, a publicat o declarație în care spune: „Să avem răbdare! Sper că foarte curând, catolicii vor fi autorizați să celebreze Liturghia. Pentru moment, guvernul nu autorizează acest lucru din motive sanitare. Nu trebuie să ne adunăm, fie în afara, fie în interiorul bisericilor”.
 
În ciuda amenințărilor ministrului Darmanin, mii de catolici s-au alăturat demonstrațiilor din toată Franța, în orașe mari precum Bordeaux, Lyon, Nantes, Toulouse sau Rennes și în orașe mai mici, de la Vannes din Bretania până la suburbiile Parisului, unul dintre cele mai mari mitinguri având loc în fața Catedralei de la Versailles, unde era au participat aproximativ 2.000 de catolici. 
 
La Nantes, manifestanții sperau să se întâlnească în fața catedralei, grav avariată de un atac terorist în urmă cu câteva luni, dar au fost forțați de autorități să se adune în fața unui teatru.

La Paris, un al doilea miting trebuia să aibă loc duminică după-amiază în fața Saint-Sulpice după ce primul loc  al unei întâlniri în fața catedralei Notre Dame a fost respins de  prefectură.  Dar sâmbătă, prefectul Lallemant a decis să interzică și cea de-a doua demonstrație, deoarece vineri s-au cântat imnuri religioase și oamenii au fost văzuți rugându-se. Prefectul a subliniat că prima demonstrație a luat forma „închinării publice în piața publică” și l-a avertizat pe episcopul francez că, pe lângă amenda de 135 de euro pentru persoanele care se vor alătura evenimentului, vor fi aplicate pedepse suplimentare pentru cei prinși rugându-se, fiind aplicată legea separării dintre biserică și stat din 1905.

Asta în timp ce, de-a lungul anilor, musulmanii au organizat rugăciuni pe străzile orașelor franceze, fără a suporta sancțiuni.

În plus, ideea că guvernul ar trebui să decidă ce se poate spune sau nu într-o demonstrație publică legală este o contradicție directă a libertății de exprimare, garantată de Constituția franceză.
La Saint Sulpice, zona a fost înconjurată de vehicule ale poliției, pentru a-i descuraja pe catolici să se adune și să se roage. „Am fost suficient de slabi pentru a sacrifica Săptămâna Mare și Paștele, nu vom fi la fel de slabi pentru a sacrifica Crăciunul!” a spus părintele Michel Viot în fața bisericii Saint Sulpice, în timp ce sute de tineri au scandat și imnuri mariane și Salve Regina.

Demonstrația care trebuia să aibă loc la Bergerac a fost interzisă și ea de autoritățile locale. Dar  fost înlocuită de o autoutilitară care purta un banner cu cuvintele: „Dați-ne înapoi Liturghia”.