ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul emsiunii  „La tablă”, difuzată de postul de televiziune C8, ministrul francez de Interne a fost invitat să arate zonele corpului pe care poliția le poate ținti cu lansatoare cu proiectile de cauciuc (flash ball)  pentru a liniști manifestanții.
 
Este vorba de armele utilizate de forțele de ordine franceze asupra manifestanților mișcării ”vestele galbene”, acuzate că au provocat răni grave in timpul protestelor care au loc în Franța de la finele anului trecute, scrie 20minutes.fr.

Iar ministrul Christophe Castaner le-a explicat copiilor cum pot fi oprite protestele.  „Trebuie neapărat să evite capul”, a explicat ministrul, cu creta în mână, în fața unei table.

„Nu sunt un specialist, nu am  ținut niciodată o astfel de armă în mână”, a spus Castaner. „Dar pot trage în brațe, în aceste zone (arătând burta) și pe membrele inferioare și trebuie să evite neapărat capul”. Iar când apar incidente, pentru că au existat și incidente, există o poliție care controlează poliția. Am examinat toate apelurile și am văzut că au fost lovituri care au vizat, din greșeală, fața. Această armă este periculoasă. Este concepută pentru a împiedica pe cineva să fie violent cu poliția, așa că este puternică”, a subliniat ministrul de Interne.

Christophe Castaner și-a încheiat lecția explicând importanța  lansatoarelor „flash-ball'” contestate de o serie de ONG-uri: „Dacă poliția nu va mai putea folosi gloanțe de cauciuc, vor exista ciocniri și mai grave”.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Franței, a refuzat la începutul acestei luni să suspende utilizarea de către forțele de ordine a lansatoarelor „flash-ball'” (LBD) împotriva manifestațiilor, deși în timpul protestelor „vestelor galbene” aceste arme au provocat răni grave unor demonstranți, unii dintre ei pierzându-și un ochi, informează vineri AFP.

Avocatul Drepturilor în Franța (echivalentul românesc al Avocatului Poporului), Jacques Toubon, ceruse încă din luna ianuarie a anului trecut scoaterea acestei arme din dotarea forțelor de ordine franceze. Pe 14 decembrie, ONG-ul Amnesty International a cerut poliției franceze să „înceteze folosirea forței excesive împotriva manifestanților și liceenilor'”. Dar patru zile mai târziu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere prin care manifestanți răniți de dispozitive ''flash-ball'' au solicitat interzicerea urgentă a acestor arme. Mai mult, în pofida polemicii declanșate, Ministerul francez de Interne a lansat pe 23 decembrie o licitație pentru achiziția a 1.280 de noi arme de acest fel.