ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedia a stârnit nedumerire în toată lumea pentru decizia sa de a combate răspândirea virusului cu măsuri necoercitive și fără a impune tipul de blocare decis în restul Europei. Aceeași strategie merge mai departe, în ciuda a ceea ce se întâmăplă si acum în restul Europei, informează The Local.
 
Sttrategia în fața pandemiei de COVID-19, în pofida înăspririi recomandărilor și a restricțiilor ca urmare a creșterii numărului de cazuri de coronavirus,  nu se va schimba, a declarat marți premierul suedez Stefan Lofven.

„Pot să înțeleg pe cineva care este tentat să întrebe: 'S-a schimbat strategia?' 'Nu, este exact aceeași strategie: asigurați-vă că limitați răspândirea infecției cât mai mult posibil", a afirmat premierul într-un interviu pentru televiziunea publică SVT.

„Dar este clar că, în funcție de situație, putem face și schimbări", a mai spus el.

Spre deosebire de măsurile impuse la scară largă în alte țări din Europa, Suedia a adoptat o strategie diferită bazată în principal pe recomandări, fără impunerea carantinei și aproape fără măsuri coercitive.
Cel mai important expert în boli infecțioase din Suedia provoca în vară un adevărat cutremur, declarând că e „foarte periculos” dacă oamenii cred că purtarea măstilor va opri răspândirea coronavirusului. Anders Tegnell, epidemiolog-șef la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, și-a exprimat în mod repetat scepticismul asupra măștilor  ca modalitate de prevenire a transmiterii virusului.
 
Ajuns însă acum să se confunte cu o creștere a numărului de cazuri și de decese în toamnă, guvernul de la Stockholm a impus măsuri mai dure la mijlocul lunii noiembrie. Doar prin limitarea evenimentelor publice la maximum opt persoane. De atunci, populația a primit recomandarea să se întâlnească doar cu membrii familiilor.

În timp ce închiderea completă a barurilor, restaurantelor și magazinelor nu este pe ordinea de zi, Stefan Lofven a prezentat vineri un nou set de măsuri și recomandări mai stricte în fața unui al doilea val în care peste 2.000 de persoane și-au pierdut viața în țara cu puțin peste 10 milioane de locuitori.

Suedia și-a închis de asemenea pentru prima dată frontiera cu Marea Britanie și Danemarca, pentru a evita infectările legate de shopping-ul transfrontalier.