ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Atena a aprobat joi versiunea actualizată a unui acord de cooperare în materie de apărare cu SUA. Documentul, care autorizează armata americană să utilizeze infrastructura militară elenă, a provocat furia grecilor.

Mai multe sute de manifestanți comuniști, de stânga sau pacifiști s-au adunat în centrul Atenei în momentul în care deputații aprobau Acordul de cooperare reciprocă (MDCA), care actualizează acordul semnat inițial în 1990, pe vremea când tatăl actualului premier Kyriakos Mitsotakis era șef al guvernului. Acordul autorizează utilizarea de către forțele americane a unor instalații militare elene, precum bazele aeriene Larissa și Stefanovikio.

Forțele americane au dreptul să le folosească pentru realimentare, antrenamente, mentenanță temporară, depozitare și intervenții în situații de urgență.

Versiunea actualizată a acordului a fost semnată în octombrie în cursul unei vizite a secretarului de stat american Mike Pompeo. Armata americană are de asemenea prioritate pentru ‘accesul și utilizarea fără restricții’ în 48 de ore la portul Alexandroupolis, de importanță strategică pentru navele flotei americane și NATO. Acordul a fost puternic criticat de partidele de stânga.

„Oriunde s-ar afla, bazele SUA și NATO sunt ținte pentru represalii. Bazele NATO nu ne protejează”, a declarat președintele Partidului Comunist, Dimitris Koutsoumbas, apreciind că guvernul se scufundă în „aventurism”, potrivit AFP.