Transsexuala din armata SUA, Chelsea Manning, care se numea Bradley Manning la momentul faptelor imputate, sursa dezvăluirilor Wikileaks,  a fost eliberată din penitenciarul militar Fort Leavenworth, din Kansas, după 7 ani petrecuți în spatele gratiilor. Anunțul a fost confirmat pentru BBC de armata SUA.

Arestat în 2010 și condamnat în 2013 la 35 de ani închisoare pentru furt de documente secrete dintr-o rețea militară la care a avut accces ca analist militar în Irak,  puse mai apoi la dispoziția site-ului WikiLeaks,  Bradley Manning a beneficiat de o reducere a pedepsei, în urma unei decizii a fostului președinte Barack Obama. Cu doar câteva zile înainte ca fosta administrație de la Washington să anunțe comutarea pedepsei, fondatorul Wikileaks, Julian Assange, promitea că, dacă Manning va fi eliberat, el se va preda autorităților americane.
 
Din 2012, Assange este refugiat în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, fiind considerat inamicul public numărul unu al americanilor, din cauza dezvăluirilor pe care le-a făcut. Assange este însă anchetat de suedezi, fiind acuzat de viol și abuzuri sexuale.
 
„Cârtița” WikiLeaks, acum în vârstă de 29 de ani și devenită Chelsea Manning după ce în închisoare a realizat că vrea să fie femeie și a făcut greva foamei pentru a obține acceptul autorităților de a face o operație de schimbare de sex, este figura centrală a celei mai mari scurgeri de documente secrete din istoria SUA.

Manning a reușit să sustragă peste 700.000 de documente confidențiale legate de războaiele din Irak și Afganistan, între care peste 250.000 de telegrame diplomatice care au pus SUA în situații dificile. Găsit vinovat în 19 din cele 21 de capete de acuzare împotriva sa, a fost totuși achitat de cea mai gravă acuzație, de ajutor acordat inamicului.

După ieșirea sa din închisoarea de la Fort Leavenworth, între statele Kansas și Missouri (centrul SUA), a cărei oră nu a fost făcută publică, Chelsea Manning rămâne, legal, soldat în rândul forțelor terestre ale SUA și tehnic se va afla în concediu fără plata soldei pe toată durata examinării apelului, în condițiile în care scurtarea pedepsei cu închisoarea nu a anulat și condamnarea în sine.