ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O femeie dintr-o căsătorie între persoane de același sex a cărei parteneră de sex feminin a născut nu poate fi înregistrată în mod automat ca al doilea părinte al copilului. Decizia a fost luată de Curtea Federală de Justiție din Germania, conform căreia, pentru a fi recunoscută ca a doua mamă a copilului în Germania, partenera care nu a dat naștere ar trebui să treacă prin formalitățile de adoptare a copilului.

Statutul a două mame ar necesita o modificare a legii, a mai decis instanța germană.

Cele două femei aflate în centrul acestui caz și-au convertit în căsătorie parteneriatul înregistrat în octombrie anul trecut, imediat după o modificare a legii ce permite căsătoriile gay - cunoscută în Germania drept „căsătorie pentru toți”, scrie Agerpres. Copilul lor planificat în comun a fost născut câteva săptămâni mai târziu, conceput cu spermă de la un donator prin inseminare artificială. Oficiul registrului local a refuzat să înregistreze ambele femei ca mame. Numai mama naturală a fost trecută pe certificatul de naștere.

În urma unor decizii contradictorii în instanțele inferioare, organismul ce supraveghează oficiile de registru germane a adus cazul în fața celei mai înalte instanțe.
 
În conformitate cu legea, bărbatul căsătorit cu mama la momentul nașterii este de obicei înregistrat ca tată. Potrivit Curții Federale de Justiție, acest aranjament nu poate fi transferat la o căsătorie între două femei.

La jumătatea anului 2017, experți guvernamentali în domeniul juridic au luat în considerare propunerile de a modifica legea ce reglementează existența părinților, inclusiv recunoașterea unei persoane drept "co-mamă". Potrivit instanței federale, legiuitorul nu a făcut în mod deliberat această modificare.