ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moș Dobri, cunoscut drept „Cerșetorul lui Hristos”, a fost înmormântat joi în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailevo, așa cum i-a fost dorința încă din timpul vieții. La funeralii a participat și Patriarhul Bulgariei, Neofit, care a venit să-i aducă un ultim omagiu celui care dona toți banii obținuți din cerșit bisericilor, mănăstirilor și orfelinatelor din țara sa, scrie basilica.ro

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul Bulgariei a spus că Dobri Dobrev este unul dintre cei mai importanți ctitori ai catedralei „Alexander Nevsky” din Sofia, precum și al altor biserici din Bulgaria. Oamenii „l-au numit Sfântul din Bailevo nu doar pentru donațiile sale”, ci și pentru viața trăită în credința ortodoxă, a spus Patriarhul Neofit, amintind statornicia sa față de Biserică și faptul că Moș Dobri a „împlinit poruncile lui Dumnezeu fără a altera măcar o literă din Scriptură și Tradiție”,  a fost fidel Bisericii și patriei sale, „neobosit în bunătatea sa”.

Potrivit orthochristian.com, Moș Dobri a donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru Catedrala „Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleșnița „Adormirea Maicii Domnului” din estul Sofiei.

Dobri Dimitrov Dobrev s-a născut în 20 iulie 1914. A donat toate proprietățile și locuia într-o anexă modestă de lângă biserica din Bailovo; a început să străbată zilnic 25 de kilometri până în Sofia, unde cerșea pe treptele catedralelor pentru a ajuta la construirea și restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Bulgaria.