ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zuckerberg, Pichai și Dorsay, cei trei mari grei ai internetului, au fost audiați miercuri de un Comitet special al Congresului.
 
”Cenzură asupra conservatorilor”, acuză republicanii care i-au convocat pe  directorii executivi ai Facebook, Mark Zuckerberg, Twitter, Jack Dorsey, și Google, Sundar Pichal, la o audiere-avertisment.  Rețelele de socializare sunt acuzate de republicani că au adoptat mecanisme de eliminare și cenzurare care sunt în detrimentul partidului lor. Dar chiar și printre democrați există voci care sunt în favoarea punerii sub control a super-puterii Big Tech.
 
Audierea din Comitetul Senatorial Național Republican, așa cum a informat Reuters, s-a transformat într-un haos, cu acuzații între parlamentari și șefii din Silicon Valley. Cel mai  încolțit a fost șeful Twitter, Jack Dorsay, după scandalul cu „New York Post” și a sa dezvăluire împotriva lui Hunter Biden, a cărei „răspândire” în mediul online a fost limitată de rețeaua de socializare,  dar și de Facebook. Pe de altă parte, democrații și-au concentrat întrebările asupra a ceea ce ei cred că este o acțiune insuficientă a celor trei platforme în abordarea dezinformării care interferează cu alegerile.

Cel mai vehement a fost senatorul republican Ted Cruz, care l-a atacat direct pe Jack Dorsey după ce CEO-ul Twitter a declarat că platforma sa nu are nicio influență asupra alegerilor. „Cine naiba v-a ales pe voi? Cine v-a pus să decideți ce anume mass-media au voie să relateze?”, a spus Cruz, referindu-se la decizia Twitter de a bloca câteva articole din New York Post cu privire la fiul lui Joe Biden.

Dorsey i-a răspuns că Twitter nu are capacitatea de a influența alegerile, o afirmație pe care Cruz a ironizat-o drept „absurdă”. Cenzurarea poveștii cu Biden „a devenit deja un șablon al reducerii la tăcere a americanilor cu care Twitter nu este de acord”, a continuat senatorul republican.

„Puteți să depuneți mărturie acum, în fața acestei comisii, că Twitter, când reduce oamenii la tăcere, când cenzurează oamenii, când blochează discursurile politice, așa ceva nu are impact asupra alegerilor?”, i-a replicat Cruz.

„Oamenii au la dispoziție alte canale de comunicare”, a încercat să se apere Dorsey.

Un alt senator republican i-a luat în primire pe șefii Big Tech.
 
„Îmi fac griji că aceste platforme au devenit arbitri puternici ai adevărului și conținutului pe care utilizatorii îl pot accesa”, a acuzat senatorul Roger Wicker”. „Publicul american este slab informat despre luarea deciziilor atunci când conținutul este moderat și utilizatorii nu au nicio oportunitate de recurs când sunt cenzurați sau restricționați”, a continuat el. Wicker și-a concentrat apoi atacurile pe Twitter, despre care a spus că are parti-pris-uri și că a lovit excesiv conservatorii, începând cu Donald Trump. „Platforma dvs. autorizează dictatorii străini să-și publice propaganda, fără nicio restricție, în schimb alege să-l să restricționeze în mod sistematic pe președintele Statelor Unite”, a insistat el.

Directorul executiv al Alphabet, Sundar Pichai, a spus că Google operează fără a fi părtinitor din punct de vedere politic și că, în orice alt caz, ar fi împotriva intereselor de afaceri ale companiei.

Zuckerberg a susținut schimbarea legislației, dar a și avertizat că platformele digitale s-ar putea să cenzureze mai mult pentru a evita riscurile juridice dacă Secțiunea 230 este abrogată.
 
Donald Trump, care acuză companiile de suprimarea vocilor conservatoare, împreună cu legiuitorii republicani, a trimis mai multe tweet-uri în timpul audierii. „Abrogați Secțiunea 230!”, a transmis Trump. Separat, senatorul Josh Hawley l-a atacat pe șeful Twitter: „Nivelul ăsta de imbecilitate confirmă impresia răspândită că sursa principală de hrană a lui Jack este iarba”.