ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rănile provocate de arsenalul poliției franceze în timpul protestelor „vestelor galbene” suscită polemici aprinse, cerându-se interzicerea noului tip de armament anti revolte,  LBD40, care ar fi responsabil de rănirea gravă a peste 40 de oameni.

Unul dintre răniți a ieșit din comă vineri, la șase zile după ce a fost lovit în cap, scrie BBC News.

Șeful unei organizații pentru drepturile omului din Franța a cerut oprirea utilizării armamentului, însă guvernul insistă că acesta se folosește doar în condiții foarte stricte.
 
Aceste "lansatoare de gloanțe defensive", care au apărut recent în arsenalul poliției și jandarmilor (testate mai întâi în unități specializate), au provocat zeci de răniri și mutilări și chiar un deces”, scrie presa franceză.

„După 2016, forțele de ordine au fost echipate cu o armă mai sofisticată fabricată în Elveția de Brugger&Thomet. Este vorba de LBD40. Prescurtarea vine de la ”lansator de gloanțe defensive de calibrul 40×46 mm”, o gamă de gloanțe de cauciuc și de proiectile fumigene și lacrimogene. La origine, este vorba de lasatoare de grenade automate destinate aplicațiilor militare, transformate în arme neletale împotriva protestatarilor”, scrie Le Matin.

Pompierul voluntar, Olivier Béziade, în vârstă de 47 de ani, a fost împușcat în cap, cu un astfel de pistol anti-revoltă,  în timpul protestului din 12 ianuarie, la Bordeaux. Imaginile cu el, prăbușit în stradă, cu fața acoperită de sânge, au fost difuzate de presă și in mediul online.

Bărbatul a fost dus la spital, tratat pentru o hemoragie cerebrală și a ieșit din coma indusă abia vineri.

Era unul dintre cei cinci răniți grav în acea zi. Tânărul Lilian Lepage a fost lovit, la Strasbourg, sâmbătă, armamentul provocându-i fractură de maxilar. Alți doi adolescenți au fost grav răniți de așa numita”Flash-Ball” în incidente separate.

Diverse ONG-uri susțin că zeci de protestatari și-ar fi pierdut vederea, deși nu există detalii despre aceste cazuri.

La începutul acestei săptămâni, poliția franceză a declarat că „lansatorul de gloanțe defensive” va fi folosit doar acolo unde forțele de securitate se confruntă cu violența protestatarilor sau dacă nu au alte mijloace de apărare. Și că se va trage doar asupra torsului și a membrelor superioare sau inferioare.

Ministrul de Interne Laurent Nuñez a afirmat în Senat că utilizarea forței de către poliție a fost întotdeauna proporțională și s-a făcut în condiții foarte stricte. „Dacă poliția nu ar fi folosit aceste mijloace de apărare, probabil că unii dintre ei ar fi fost linșați", a spus el.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins aplicarea unei interdicții temporare privind folosirea așa numitei”Flash-Ball”, într-o plângere depusă de mai multe persoane care au declarat că au fost loviți de o astfel de armă.

De la începerea protestelor "vestelor galbene", în noiembrie, 3.000 de persoane au fost rănite sau chiar mutilate, alte sute fiind arestate.