ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Corpul morților nu este gunoi de reciclat'”. Cu acest puternic mesaj inclus într-un pliant distribuit duminică în toate parohiile din țară, Biserica Ortodoxă greacă a dorit să arate clar că nu acceptă incinerarea, nici îngroparea urnelor, nici slujbe funerare pentru cei care optează pentru această soluție, transmite Agerpres.

Biserica a reacționat astfel la recenta inaugurare a primului crematoriu din Grecia, ultima țară din Uniunea Europeană care încă nu avea incineratoare. Rezistența clerului a fost acerbă, astfel încât proiectul de a deschide un crematoriu a fost amânat timp de decenii.
 
Crematoriul inaugurat în urmă cu două luni la Ritsona (70 km de Atena) este unul privat deoarece, deși există multe localități care au avut în vedere astfel de inițiative de când s-a aprobat legea corespunzătoare în 2006, presiunea ierarhiei ecleziastice este foarte puternică.

„Îngroparea corpului uman este ceva natural, iar Biserica nu are dreptul să meargă contra naturii”, spune, pentru EFE, Serafim Dimitriu, preot într-o parohie din Atena. Pentru acesta, lucrurile sunt foarte simple: corpul lui Iisus a fost îngropat și asta trebuie să se întâmple cu orice creștin care moare.
De aceea, urnele nu își au locul într-un cimitir ortodox. Cu toate acestea, legea nu o împiedică, deoarece cimitirele sunt în responsabilitatea municipalităților.
 
Patriarhia Constantinopolului, cea mai înaltă instanță a Bisericii ortodoxe, nu numai că acceptă incinerarea, ci chiar a modificat ușor slujba funerară pentru a include persoanele care au optat pentru aceasta, a declarat Andreas Aryirópulos, teolog și profesor de religie.