ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controversata revistă satirică Charlie Hebdo a devenit ținta criticilor după ce a publicat o caricatură care înfățișează incendiul de la catedrala Notre Dame din Paris. Majoritatea internauților susține că desenul este foarte blând, în comparație cu modul în care publicația a ironizat, în trecut, tragedii din alte colțuri ale lumii, soldate cu morți și răniți.
 
Desenul celor de la Charlie Hebdo  prezintă un zâmbet mare al  președintelui francez Emmanuel Macron, al cărui cap este format din  fațada catedralei gotice msituite de flăcări. Caricatura a apărut pe prima pagină  a revistei, a doua zi după ce Catedrala Notre Dame a fost distrusă parțial de incendiul devastator de luni seara.

Cuvântul „Reforme” apare scris pe copertă, alături de Macron care spune: „Voi începe de la structură”, cu aluzie la un set de măsuri pe care președintele urma să le anunțe într-un discurs televizat chiar luni seara, dar pe care l-a anulat din cauza incendiului.

Pe social media au apărut reacții de tot felul după caricatura celor de la Charlie Hebdo.

Cei mai deranjați au fost italienii, care cred că desenul este mult prea inofensiv, în comparație cu mai multe caricaturi marca CH, în care erau ironizate evenimente tragice care au avut loc pe pământ italian și în care au pierit zeci de oameni. Printre acestea se numără seismul din 2016 (299 de oameni uciși și mii de oameni rămași fără adăpost), avalanșa ucigașă din 2017 (29 uciși) și prăbușirea unui pod, din Genova, în august anul trecut (43 de morți).
”Ipocriților ... Unde vă sunt acum ironia și umorul?,  scris o persoană din Milano.

„Păcat că nu au existat morți [la Notre Dame], nu? Ați fi putut veni cu o ironie mult mai bună. Acesta este sarcasmul italian”, a spus un alt comentator, în timp ce alții au comentat că revista ar fi putut ”face o treabă mult mai bună dacă batjocoreau catedrala în flăcări”.

Alții au preferat să comenteze cu același umor negru pe care publicația îl folosește în mod constant în cazul unor drame. „Scuzați-mă, Charlie, aveți un foc? Sunt în Italia și vreau să trag un fum după cafea”, a scris un utilizator.

Pentru câțiva internauți, metafora aleasă de CH în acest desen se potrivește perfect situației actuale din Franța, unde președintele Macron și alți politicieni „ard din temelie” serviciile publice și patrimoniul național.