ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații germani solicită guvernului să expulzeze forțele americane staționate în Germania. Politicienii susțin că prezența forțelor americane nu servește decât scopului războaielor ilegale americane din Orientul Mijlociu și amplifică tensiunile cu Moscova.
 
Parlamentarii Partidului de Stânga, din opoziție, au depus o moțiune prin care a solicitat cancelarului Angela Merkel să înceteze imediat finanțarea prezenței militare americane în țară și să anuleze un tratat din 1990 care permite soldaților americani să fie dislocați pe pământ german, scrie farsnews, citând presa germană.


„Peste 35.000 de soldați americani sunt staționați în Germania, mai mult decât în ​​orice alte țări europene”, subliniază documentul publicat pe site-ul Bundestagului, precizându-se că bazele militare americane sunt folosite pentru a continua „politica de război a Washingtonului în Orientul Mijlociu ”. Parlamentarii se declară indignați și de faptul că „bazele germane sunt utilizate în practica continuă ilegală a asasinatelor țintite din SUA în Pakistan și Afganistan”, cu referire la utilizarea dronelor de către americani.

Documentul prevede, de asemenea, că prezența continuă a forțelor americane pe pământ german nu duce la altceva decât la escaladarea unei situații deja tensionate în ceea ce privește relațiile cu Rusia. Deputații au denunțat de asemenea orice desfășurare de trupe americane în bazele din Polonia și în alte state din Europa Centrală și de Est, spunând că astfel de acțiuni nu pot fi interpretate ca altceva decât „pregătiri de război”.

De asemenea, au atras atenția asupra faptului că trupele americane sunt transferate pe teritoriul fostei Germanii de Est, încălcând astfel spiritul acordului „2 + 4” din 1990 care a facilitat reunificarea Germaniei, cu condiția ca niciun fel de trupe străine sau arme nucleare să nu să fie dislocate sau staționate acolo.

Un stoc de 20 de bombe nucleare americane se află la baza aeriană Buehel, din vestul Germaniei, lucru criticat de parlamentari, care nu exclud posibilitatea ca aceste arme să fie folosite de Forțele Aeriene Germane „în caz de urgență”.
 
Bazele militare americane în Germania, 35 astăzi cu toatele, sunt instalate exclusiv în vestul țării, în ceea ce a fost Republica Federală, RFG, în special în Bavaria.
 
Totuși, se pare că Berlinul nu are de gând să scape prea curând de forțele americane de pe pământul său. Bugetul federal pentru 2020 arată că contribuabilul german ar trebui să cheltuiască 71 de milioane de euro (78,72 milioane de dolari) pentru întreținerea SUA și a altor forțe străine staționate pe teritoriul său.

Din 1989 încoace necesitatea menținerii unui mare număr de trupe SUA în Europa a scăzut, iar personalul și instalațiile au fost retrase într-un ritm accelerat. Sub Trump, s-a ajuns chiar la tensiuni. La începutul lunii august, ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, a criticat din nou nivelul scăzut al cheltuielilor alocate apărării de către Berlin, afirmând că acesta este „jignitor” și a reluat amenințarea administrației Trump de a muta, din Germania în altă țară europeană, trupele americane.