ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!Francezii care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului vor avea interzis ​​printre altele, în transportul public, în temeiul unui plan controversat „Pașaport verde”, stabilit într-un proiect de lege care este acum în drum spre parlament.

Proiectyul legislativ, care prevede posibilitatea de a condiționa deplasările sau exercitarea de activități de prezentarea unui test de depistare ori realizarea unui vaccin stârnește îngrijorare și indignare în Franța, unde guvernul neagă orice intenție de a crea un "stat sanitar", scrie France24.

Opoziția de dreapta și extrema dreaptă a dat alerta marți în privința acestui proiect de lege, prezentat cu o zi în urmă în Consiliul de miniștri de premierul Jean Castex pentru a institui un regim peren de răspuns la crizele sanitare.

În condițiile în care Franța prevede să iasă în aprilie din starea de urgență sanitară declanșată de pandemia de Covid-19, proiectul de lege vizează să "stabilească un cadru juridic durabil în fața crizelor sanitare", potrivit guvernului.

Un articol prevede că prim ministrul poate, dacă este cazul (...) să subordoneze deplasările persoanelor, accesul lor la mijloace de transport sau la anumite locații, precum și exercitarea anumitor activități de prezentarea rezultatelor unui test de depistare care stabilește că persoana nu a fost afectată sau contaminată, de urmarea unui tratament preventiv, inclusiv administrarea unui vaccin".
Noile masuri cuprinse în noul proiect de lege reflectă o recentă hotărâre a Curții Supreme în Brazilia, care a pus bazele unor restricții similare pentru cei care refuză vaccinul. Insistând că ar fi neconstituțional să se solicite cetățenilor să se vaccineze, instanța a stabilit totuși că „sancțiunile” ar putea fi impuse celor nevaccinați, inclusiv interzicerea acestora din anumite locuri publice. Președintele brazilian Jair Bolsonaro, care s-a opus hotărârii, a sugerat că ar putea vedea cetățeni puși sub „arest la domiciliu.

Desi nu e menționată explicit pandemia de Covid-19, acest articol a stârnit scandal, în condițiile în care președintele Emmanuel Macron a repetat că vaccinul împotriva acestei boli nu va fi obligatoriu în Franța.

"Într-o manieră disimulată, acest text vizează nu să facă vaccinarea obligatorie, ci să împiedice orice viață socială pentru persoanele care nu se vaccinează", a acuzat șefa Adunării Naționale, Marine Le Pen, într-un comunicat în care denunță o "măsură de esență totalitară".

"Cred, naiv, că în țara noastră respectarea libertăților este regula iar restricțiile excepția. Aici, guvernul va avea toate puterile pentru a suspenda libertățile noastre, fără controlul Parlamentului. De neconceput", a reacționat pe Twitter numărul doi al Republicanilor (dreapta), Guillaume Peltier.

În fața criticilor, ministrul pentru Funcția publică Amélie de Montchalin a spus că acest text nu urmărește "câtuși de puțin crearea de puteri excepționale pentru guvern" sau "crearea unui stat sanitar". "Reafirm, vaccinarea nu este obligatorie", a insistat și ministrul Sănătății Olivier Véran.