ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 30 noiembrie 2020, Comisia Europeană a semnat un contract secret pentru furnizarea vaccinului Covid cu CureVac, o companie biofarmaceutică specializată în dezvoltarea terapiilor pe bază de ARNm, din Olanda, dar cu sediul în Tübingen, Germania. Prin semnarea a cinci acorduri pentru furnizarea de vaccinuri, UE a achiziționat un total de 2 miliarde de doze pentru a fi împărțite între diferitele țări membre. Contractul semnat cu CureVac ÎN MOD SPECIAL va furniza Europei 225 de milioane de doze de vaccin.

După cum a dezvăluit agenției de presă italeiene Agi europarlamentarul belgian Marc Botenga, primii eurodeputați cărora li sa permis să vadă contractul confidențial de furnizare a vaccinului au avut la dispoziție „50 de minute pentru a citi zeci de pagini”. O perioadă de timp care, spun el, „nu permite să înțelegem clauzele și excepțiile”. Exponentul grupului parlamentar Partidul Muncii din Belgia spune că a fost obligat să „lase smartphone-urile și computerele afară înainte de a intra în cameră”. Aici trebuia să citească rapid contractul și, eventual, să „luăm notițe cu mâna”. Aceeași metodă a fost aplicată, spune europarlamentarul, în cazul „acordurilor comerciale Ttip cu Statele Unite”, cu siguranță acesta fiind „opusul transparenței”, subliniază Botenga.

Conținutul contractului este clasificat, astfel încât deputații europeni sunt obligați să nu dezvăluie nimic. Pentru a vedea textul a trebuie să semneze „o declarație de confidențialitate”. 

Prin această procedură, acuză europarlamentarul belgian, „Comisia a privatizat transparența, lăsând companiile farmaceutice să decidă cum pot fi accesate contractele”. Mai mult, versiunea contractului de vaccinare oferită deputaților europeni nu este completă, fiind eliminate cele mai sensibile informații.