ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Libanul, Irakul și Iranul au declarat că agresiunea israeliană cu drone asupra Libanului, Siriei și Irakului reprezintă „o declarație de război”, amenințând cu represalii devastatoare dacă violențele vor continua, informează Al-Jazeera.com.

Atacurilecu drone kamikaze asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, care au avut loc duminică,  și după ce o facțiune palestiniană a anunțat că drone israeliene au atacat o poziție militară pe care o deține în valea Bekaa din Liban, sunt „o declarație de război”, a declarat, luni, președintele libanez, Michel Aoun, în prezența coordonatorului special al Națiunilor Unite, adăugând că agresiunea „ne permite să recurgem la dreptul nostru de a ne apăra suveranitatea”.
 
Aoun a discutat luni despre „asaltul israelian” cu coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jan Kubis, căruia i-a spus că atacurile din suburbiile Dahyeh și Bekaa au încălcat rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din viulie 2006.

„Orice drone israeliene care zboară deasupra Libanului vor fi anihilate”, a avertizat și secretarul general a mișcării șiite libaneze Hezbollah, Seyyed Hassan Nasrallah. „Hezbollah nu va mai tolera pătrunderea de drone israeliene în spațiul aerian libanez”, a avertizat liderul Hezbollah, după ce o dronă israelieană a distrus duminică centrul media Hezbollah din Beirut.

În paralel, un bloc puternic de formațiuni din parlamentul irakian a cerut trupelor americane să părăsească țara după ce o serie de atacuri aeriene israeliene au vizat recent milițiile șiite aliate ale Iranului, cunoscute sub numele de Unități de Mobilizare Populară.

De asemenea, în Siria, rachetele israeliene au atacat mai multe ținte în afara Damascului, în weekend, omorând cel puțin două persoane. Aviația israeliană a anunțat că a lansat lovituri în Siria pentru a împiedica o forță iraniană să lanseze un atac împotriva Israelului cu drone încărcate cu explozibili.
 
De la începutul războiului în Siria în 2011, Israelul a lansat mai multe lovituri împotriva armatei siriene, dar și împotriva forțelor Iranului și Hezbollahului libanez, doi mari inamici ai statului evreu și susținători ai regimului lui Bashar al-Assad.