ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arse și devastate, Bisericile copte din Egipt rămân ținta preferată a islamiștilor. Aceeași soartă o au și creștinii copți, care sunt atacați, jefuiți și chiar uciși cu sânge rece. 


Egipt, 2018. Înarmați cu puști automate, trei bărbați se opresc în  spatele lui Bassem Shehata Haraz, un tânăr de 27 de ani.  „Mâinile sus și opriți-vă!”. Creștinul copt, care locuiește în orașul egiptean Al-Arish (nordul Sinaiului), este blocat. În timp ce își ridică brațele, lasă să se vadă o cruce mică, tatuată pe încheietura mâinii. „Ești creștin?”, vor să afle cei trei atacatori.  „Da”.  A fost ultimul cuvânt pe care Haraz a apucat să îl spună înainte ca jihadiștii islamiști să îl ucidă.  Alături de el  erau  un musulman și fratele său, tot creștin, care a declarat pentru ziarul Al-Watani: „Nu și-au dat seama că și eu sunt creștin, pentru că și eu am o cruce tatuată pe mână, dar puțin mai sus”.

Această crimă, care a avut loc pe 13 ianuarie, a provocat imediat panică în oraș. Din ferbruarie 2017 și până acum, Statul Islamic a comis un lung șir de crime împotriva minorității copte, ucigând, unul după altul, în atacuri diferite, cel puțin nouă creștini, în timp ce ieșeau de la muncă sau la ușa caselor.

Organizația Statul Islamic ar fi publicat, de asemenea, o listă cu zeci de creștini care ar fi fost uciși.  Începând cu 2014, peste 1000 de creștini copți, din totalul de 1700 câți erau în acest oraș, au fugit, câutând refugiu în orașul a Ismaliya.
 
Din anul 2016 mulți s-au întors, dar crima din 13 ianuarie a făcut să renască frica printre credincioși. Tânărul ucis acum era unul dintre ei.  Haraz a fugit la Ismaliya și apoi la Cairo, dar mai târziu a revenit întors la Al-Arish.

Un prieten al tânărului creștin a povestit că a încercat să îl sune pe mobil, după crimă, dar un islamist care îi luase telefonul i-a răspuns: „Moarte tuturor creștinilor! Vei fi următorul”.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, creștinii copți din Egipt aa sărbătorit Crăciunul ortodox, în catedrala nou construită, în noua capitală administrativă a țării din apropierea orașului Cairo. Într-un discurs rostit în cea mai mare biserică din întregul Orient Mijlociu, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat: „Suntem un singur popor! Vă iubim și nu vom permite nimănui să vă facă rău. Ura nu va câștiga”.

Copții constituie cea mai numeroasă comunitate creștină din Orientul Mijlociu, fiind una dintre cele mai vechi. Ei reprezintă 10% din cei 96 de milioane de locuitori ai Egiptului.

Din păcate, climatul de anarhie și violențe sociale grave provocat de evenimentele politice din ultimii ani din Egipt, a lovit puternic comunitatea coptă, și așa greu încercată de recrudescența islamului extremist și de tensiunile sociale.