ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce Viktor Orban a plecat la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, un alt lider al grupului de la Vișegrad, președintele polonez Andrzej Duda, se află la Washington pentru a consolida axa cu Statele Unite.

Polonia este dispusă să plătească cel puțin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său pe care promite s-o numească „Fort Trump'”. O ofertă pe care președintele american Donald Trump a anunțat că o examinează „foarte serios”.

Președintele polonez Andrzej Duda „ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari'' pentru a înființa o bază permanentă în țara sa, a declarat Donald Trump într-o conferință de presă comună la Casa Albă cu omologul său polonez. 

„Polonia este pregătită să contribuie semnificativ la prezența Statelor Unite în Polonia”, a declarat anterior Trump în Biroul Oval, înainte de întâlnirea cu omologul său polonez. El a subliniat că Statele Unite au avut în vedere această solicitare a Poloniei '„din punctul de vedere al protecției militare a ambelor țări, dar și al costurilor'” pe care le implică. 

„Statele Unite se angajează să examineze opțiunile pentru un rol mai important al armatei americane în Polonia și vom intensifica consultările pentru a determina fezabilitatea conceptului'', se menționa într-un comunicat difuzat marți seara de Casa Albă. 'Rezultatele acestor eforturi vor contribui la apărarea nu numai a Europei Centrale și de Est, ci și a întregii Alianțe', se arată în comunicatul citat, într-o referire la NATO, din care face parte și Polonia.

De asemenea, președintele polonez i-a cerut omologului său american să „trimită mai mulți militari americani în Polonia”. „Sper să luați decizia de a trimite mai multe unități și echipament (...). Aș dori foarte mult să văd o bază americană permanentă în Polonia, pe care am numi-o Fort Trump', a adăugat el. „De mai bine de 10 ani se produce o militarizare extrem de puternică, de exemplu în Kaliningrad (enclavă rusă între Polonia și Lituania - n.r.). Aceasta este realitatea în care trăim astăzi.Comportamentul agresiv al Rusiei este (...) ceva sistematic'', a denunțat președintele polonez.