ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O dezbatere despre Stalin a iscat controverse aprinse la Universitatea din Granada. Decanul Facultății de Științe Politice și Sociologice din Granada a suspendat un eveniment organizat de studenții facultății, dedicat dictatorului sovietic Stalin, după o plângere făcută de partidul ultraconservator spaniol Vox.  În semn de protest că le-a fost anulată acțiunea, organizatorii au afișat un banner uriaș în holul de la intrarea facultății pentru a denunța ”lașitatea ” centrului universitar, scrie site-ul publico.es.


Josif Stalin, considerat cel mai mare criminal în masă din istorie, care a condus cu mână de fier Uniunea Sovietică timp de aproape treizeci de ani, a ajuns subiect de controverse la Universitatea din Granada. Pe  24 aprilie, conducerea universității a anulat o dezbatere despre liderul sovietic pe care platforma Universidad Obrera urma să o organizeze pe 27 aprilie, în incinta Facultatății de Științe Politice a universității.

O plângere făcută de membri ai partidului ultraconservator VOX a provocat un șir de reacții în lanț în presă,  mai ales în presa conservatoare, dar și pe rețelele sociale, care au dus la anularea dezbaterii.

Furiși că le-a fost anulată acțiunea, organizatorii au reacționat, afișând în holul principal al facultății un banner uriaș cu chipul lui Stalin, pe care se putea citi: „În apărarea lui Stalin”. Mai jos, un banner pe un banner mai mic era scris următorul mesaj  mesaj de protest: „UGR (Universitatea din Granada) recurge la șantajul fascist! Nu ne vor închide gura ... Trăiască Stalin! Trăiască marxism-leninismul”. 


Controversa nu s-a oprit aici. Potrivit ziarului Ideal de Granada, un student a cerut o sală de clasă pentru evenimentul organizat de platforma Universidad Obrera, asociație care se definește drept „ un proiect de răspândire a marxism-leninismului în spaniolă și care a reieșit din unirea mai multor scriitori, istorici, avocați și sociologi marxist-leniniști”.
După ce a provocat acest scandal, Universidad Obrera a trasmis pe Facebook o declarație, în care denunța „lașitatea Universității din Granada la presiunea grupurilor fasciste și reacționare”.

Și, după cum anunță organizația care răspândește marxism-leninismul, dezbaterea despre Stalin va avea loc oricum: evenimentul va avea loc sâmbătă, într-un local din afara Universității din Granada și anticipează că va fi „un succes fără precedent în Granada”. „Nu vom lăsa pe nimeni să ne condiționeze în activitățile noastre, deoarece partidul VOX a sărbătorit acest succes, declarând utilitatea partidului în anularea evenimentului de la universitate. Ei nu își dau seama însă că prin ceea ce au reușit, ne-au făcut o favoare”, se spune în textul publicat pe Facebook de Universidad Obrera.