Scandal uriaș în țara scandinavă care promovează egalitatea de gen și care ține ostatici copiii unei românce în instituția statului, variantă finlandeză a Barnevernetului, după ce un bărbat acuzat că a abuzat sexual o fată de 10 ani a fost grațiat.
 
Justificarea magistraților: „nu s-a demonstrat că victimei i-a fost frică”.
 
Cazul prezentat de presa italiană este doar ultimul dintr-o serie mai lungă și îl are în centru pe un bărbat care a ajuns în fața justiției după ce a abuzat sexual o fetiță de 10 ani. Judecătorii nu l-au putut condamna pentru viol și asta pentru că în timpul procesului nu s-a putut demonstra că abuzul a implicat și violența fizică și nici faptul că fetiței i-ar fi fost frică. Prin urmare, acuzatul a fost eliberat.

Acest dosar a ajuns însă în atenția Consiliului Europei, care a criticat legea privind violențele împotriva femeilor. Potrivit experților de la Strasbourg, legea actuală din Finlanda favorizează violatorii. „Nu toate formele de violență sexuală sunt incriminate”, se arată în raport. De asemenea, organizația internațională pentru drepturile omului consideră că legislația finlandeză a rămas în urma standardelor internaționale. Problema cea mai gravă este că  legislația finlandeză „incriminează” lipsa consimțământului victimelor. 
 
„Violul continuă să fie clasificat în funcție de gradul de violență fizică utilizat sau de amenințările autorului” și se prevede „obligativitatea de a demonstra că victima se afla într-o stare de teamă sau neputință, fiind incapabilă să se apere sau să-și exprime voința”, se spune în textul Consiliului Europei.

Așa s-a întâmplat în cazul fetiței de 10 ani, al cărei călău a scăpat de pedeapsa prevăzută în cazul unui viol.

Concluziile Consiliului Europei vin după o serie de alte cazuri revoltătoare care au dus la proteste în Finlanda. Guvernul a răspuns acuzațiilor, dând asigurări că până în mai 2020 legislația va fi revizuită.

Și disfuncțiile legislative nu se încheie cu problema consensului: potrivit Strasbourgului, chiar sancțiunile penale pentru infracțiuni sexuale sunt „foarte mici” în comparație cu standardele internaționale. Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews