ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce în lumea întreagă au fost impuse măsuri drastice de carantină, suedezii tratează pandemia cu relaxare. Cu 110 morți și 3.700 de infectați, Suedia nu a închis granițele, iar oamenii se plimbă liniștiți pe stradă. Au primit totuși recomandări pentru a păstra distanța socială.

În ciuda vecinilor săi cei mai apropiați, Danemarca și Norvegia, care închid toate serviciile esențiale, suedezii rămân liberi să socializeze, pe măsură ce iarna scandinavă este pe terminate. Deși universitățile și liceele au fost închise, școlile, grădinițele, barurile, restaurantele, stațiunile de schi, cluburile sportive și saloanele de înfrumusețare au rămas deschise.Suedezii care se întorc din străinătate nu tebuie să intre în carantină - nici măcar personalul medical. Iar dacă o persoană prezintă simptomele specifice Covid-19, doar aceasta trebuie să rămână acasă, nu și alți membri de familie cu care împarte locuința. 

Cu excepția Belarusului, care nu și-a suspendat nici măcar liga de fotbal, restricțiile Suediei sunt cele mai relaxate din Europa. Acest lucru i-a determinat pe unii observatori să se întrebe dacă Suedia se joacă cu sănătatea națiunii sau au luat cel mai proporțional răspuns din Occident. Premierul suedez Stefan Lofven a avertizat că perioada viitoare va fi grea, dar a adăugat: „Toți, ca indivizi, trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Nu putem legifera și interzice totul”.

Experții din Suedia au avut o viziune foarte diferită față de Marea Britanie. Eepidemiologul  de stat, Anders Tengell, a declarat că teza celor de la Imperial College London, care profețește 250.000 de morți este „pesimistă”.
 
Tengell a declarat pentru The Observer:
„Câtă vreme dezvoltarea epidemiei suedeze rămâne la acest nivel, nu văd niciun motiv important pentru a lua măsuri care pot fi impuse doar pentru o perioadă foarte limitată de timp.”

Modul în care a acționat guvernul Suediei a permis întreprinderilor să rămână deschise, reducând impactul asupra economiei țării. Abordarea a fost în mare măsură bine primită de public, care o consideră mult mai bună decât măsurile draconice luate în alte țări. 
 
Guvernul suedez susține că obiectivul său este de a limita răspândirea infecției în țară și impactul asupra serviciilor critice și a anunțat deja că a introdus unele măsuri pentru a limita impactul economic al virusului.

Este vorba de un pachet de măsuri de ajutorare pentru întreprinderile mici și mijlocii, prin care se vor garanta 70% din noile împrumuturi pe care băncile le oferă companiilor care întâmpină dificultăți financiare din cauza virusului. De asemenea, guvernul suedez a redus temporar contribuțiile la asigurările sociale și a introdus sprijin pentru companiile care plătesc chirii.